A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank) már idén karbonsemleges lesz, ezzel az elsők között lesz a magyar banki piacon – jelentette ki Suba Levente, a K&H Bank fenntarthatósági vezetője. Úgy fogalmazott, hogy ez azonban csak a beszállókártya, ezt követően kezdik csak azt vizsgálni, hogy a hiteleket, amiket kihelyeznek, milyen környezeti lábnyommal bírnak. Ez az igazán nehéz feladat – nyomatékosította, hozzátéve, hogy víziójukban szeretnék, ha adataik is lennének arról, hogy a kihelyezett hiteleik mit okoznak, csak ezt követően tudnak segíteni tanácsokkal.

A K&H Bank vezetője az Európai Központ Bank felmérésére is utalt, amelynek első stressztesztje alapján a KBC csoport az első 15 százalékba tartozik a klímaváltozás elleni küzdelemben. Továbbá méltatta a Magyar Nemzeti Bank zöld ajánlásait, ami állítása szerint nagyon jó helyzetet teremtett számukra a bankcsoporton belül, ugyanis hasonló jegybanki programok a bolgár, szlovák, vagy cseh társaknál nincsenek. Az anyabanktól kapott módszertanok pedig illeszkednek a jegybank kezdeményezéseihez.

Az NHP kivezetése kapcsán Suba Levente megjegyezte, hogy

a bankok és az ügyfelek el lettek kényeztetve, attól függően, hogy alakult a kamatkörnyezet, egy fix kamaton, olcsón jutottak forráshoz.

Ezért volt nagyon meglepő, hogy az NHP-t beszünteti a jegybank – tette hozzá, ami okozott is némi zavart. Amit lát viszont a lakossági finanszírozási vonalon, hogy tovább él az NHP a zöld otthon programmal. Ugyanakkor a vállalati szegmenseben már más kérdés, hogy lesz-e olyan program, amivel lehet olcsó, fix finanszírozást kapni fenntarthatósági célokra.