Az államkincstár külön juttatások címén folyósít 250 milliárd forintot a nyugdíjasoknak novemberben – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetben olvasható interjúban. Ebből kétszázmilliárd a gazdasági növekedésnek köszönhető

Fotó: Soós Lajos / MTI

A juttatást – mely fejenként nyolcvanezer forintot jelent – minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy megkapja. 

E mellé érkezik még a mintegy ötvenmilliárd forintba kerülő kiegészítő emelés.

Ez azt jelenti, hogy egy hónap múlva két jogcímen is külön összeghez jutnak a nyugdíjasok. November közepén – a rendes havi ellátással együtt – kézhez kapják a jogosultak a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is.

Tállai szerint a nyugdíjtörvény alapján 435 ezer embert ennél kisebb prémium illetett volna meg, ám a gazdasági teljesítménynek hála a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget. 

Ezen a címen a kincstár 198,7 milliárd forintot folyósít és ezt a juttatást nem csak az öregségi nyugdíjat kapók kapják meg.

A politikus ezek mellett kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya alatt megszűnt a 13. havi de a törvénybe foglalt ígéret sem teljesült, mely szerint nagy gazdasági növekedésnél prémiumot kapnak a nyugdíjasok. 

Erre persze soha nem került sor, mert a baloldal idején pénzügyi és gazdasági összeomlás szélére került az ország. Ígéretük tehát felért a választók félrevezetésével

– vélekedett az államtitkár, aki hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP-kormány nemcsak hogy talpra állította a gazdaságot, de a jelentős gazdasági növekedések miatt immár negyedik alkalommal fizeti ki a nyugdíjprémiumot, s jövő februárban 13. havi nyugdíjat is folyósít.

Az államtitkár kitért a kiegészítő nyugdíjemelésre is, amely akkor jár, ha az magasabb annál, mint amivel korábban a pénzügyi kormányzat számolt. 

A nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelésről határozott a kormány, ilyenre korábban nem volt példa. Ám – főként a nemzetközi folyamatok miatt – most újabb kiegészítésre kell sort keríteni 

– mondta a politikus. Majd hozzátette: a kiegészítés a nyugdíjprémiummal együtt érkezik majd meg, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelésére 50,7 milliárd forintot fordít a költségvetés, amely 2,5 millió jogosult számára tartalmazza a januártól járó visszamenő emelést és az év végéig kifizetendő többletet is.