A pandémia miatt a legkedvezőbb árú és legnépszerűbb ingatlantípusnál, a panellakásoknál is visszaesett a kereslet tavaly, ami magával húzta az árak korrekcióját, csökkenését is. Az idei évben azonban nemcsak visszaálltak a 2019-es szintre, de még tovább is emelkedtek az egy négyzetméterre kalkulált összegek. A Duna House ez évi tranzakciós adatai alapján a legdrágábban – Vizafogó helyett – már Gazdagréten lehet panelt vásárolni Budapesten, ugyanakkor a legnépszerűbb a Füredi úti lakótelep.

Fotó: Vemi Zoltan / VG

Az idei három negyedév és a 2020-as tranzakciós adatait alapul véve átlagosan 15 százalékkal emelkedett az egy négyzetméterre jutó átlagár.

Budapest egyes városrészei között még mindig jelentős a különbség, a lakótelepek nagyobb részén viszont a lakások az 500–600 ezer forint/négyzetméter közötti ársávban cserélnek tulajdonost

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A legnagyobb mértékben Gazdagrét drágult, itt már 646 ezer forint/négyzetméter költséggel kell számolni egy lakás vásárlása esetén. Az ingatlanértékek tekintetében a második helyen a Fehérvári úti lakótelep áll, ahol a növekedés helyett normalizálódott az árszínvonal, az egykori listavezető Vizafogó pedig visszacsúszott harmadiknak. A XIII. kerület kedvelt részén így is közel 610 ezer forintos négyzetméteráron találnak új otthont a potenciális vevők. A XI. mellett a III. kerületben is tovább mérséklődtek az árak. A Bécsi úti lakótelepen 4 százalékkal lehet olcsóbban ingatlanhoz jutni, de még így is a középmezőnyt erősíti ez a kerület. Ár szempontjából viszont a legjobb befektetést Havanna és Óhegy jelenti.

A tranzakciós adatok arra engednek következtetni, hogy míg tavaly Vizafogó, Újpest és Újpalota volt a legnépszerűbb lakótelep a vásárlók körében, addig az idén a XIV. kerületbe, vagyis a Füredi úti lakótelepre költöztek a legtöbben. A Duna House panellakást vásárló ügyfeleinek 16 százaléka választotta ezt a városrészt, 15, illetve 13 százalékuk viszont maradt a IV. és a XV. kerületnél. Az említett negyedeket Vizafogó, Békásmegyer, Havanna, a Fehérvári úti, Gazdagrét, Káposztásmegyer, Óhegy, a József Attila- és végül a Bécsi úti lakótelep követi a népszerűségi sorrendben.