Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el az idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán ismertetett októberi felülvizsgált jelentése szerint.

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy

Magyarország hazai összterméke (GDP) 7,6 százalékkal nő a tavalyi 5 százalékos csökkenés után.

Fotó: Samuel Corum / Anadolu Agency / IMF

Az adat megegyezik az IMF október 12-én publikált világgazdasági kilátásaiban szereplő becslésével, amikor 3,3 százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az áprilisi várakozásához viszonyítva.

Az IMF adatai alapján Magyarországot az idén csak Írország (+13 százalék) és Észtország (+8,5) előzheti meg.    

A valutaalap szerint a magyar gazdaság bővülése jövőre 5,1 százalékra lassul. Ez szintén megegyezik a korábbi, októberi prognózissal, ami 0,8 százalékponttal gyengébb adat a tavaszi becslésnél.

Az IMF honlapján megjelent előrejelzés szerint 2023-ban 3,8 százalékkal nő a magyar gazdaság, az áprilisi várakozáshoz hasonló mértékben.

Gyorsulhat az euróövezet GDP-jének növekedése

Az IMF szerdán megerősítette azt az október 12-i előrejelzését, miszerint az euróövezet gazdasági bővülése nagyobb lesz az április 6-án becsültnél.

Az európai regionális növekedési előrejelzés szerint

az euróövezetben 5 százalékkal nő a az idén, ami megegyezik az október 12-i nagy őszi jelentésében foglaltakkal, és meghaladja a tavaszi globális prognózisában becsült 4,4-et.

A Nemzetközi Valutaalap október 12-hez hasonlóan 4,3 százalékos jövő évi gazdasági bővülést vár, ami nagyobb az áprilisban becsült 3,8 százaléknál.

A valutaalap most 2 százalékos 2023. évi GDP-növekedést jelez előre, ami minimálisan kedvezőbb az áprilisban várt 1,9 százaléknál.

Az euróövezet GDP-je tavaly 6,3 százalékkal csökkent.

A német gazdaság az idén 3,1, jövőre pedig 4,6 százalékkal nőhet az IMF szerint.  

Az euróövezet inflációs előrejelzésén annyiban változtatott az IMF, hogy az idei évre vonatkozó, október 12-én közölt 2,2 százalékos várakozását 2,1-re korrigálta szerdán ismertetett jelentésében. A jövő évi adaton nem változtatott, továbbra is 1,7 százalékos inflációt vár, míg az előrejelzés szerint 2023-ban 1,4 százalék lesz az az euróövezetben.

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó  inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 3,3 után az idén 4,5, jövőre pedig 3,6 százalék lehet. Áprilisban az idei évre 3,6, jövőre 3,5 százalékos inflációt jósolt. Az IMF 2023-ra a tavalyival megegyező, 3,3 százalékos inflációval számol Magyarországon.