A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) visszavonta a Szolnokon működő Alfa Nova Kft. távhőszolgáltatói és táhvőtermelői engedélyeit, és 2021. október 15-től az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.-t (MVM OTSZ Zrt.) jelölte ki a feladatok további ellátására. Határozata szerint az Alfa Nova gazdasági indokokra hivatkozva kérte, hogy az adott naptól a hivatal jelöljön ki helyette új engedélyest az említett feladatokra. A MEKH megvizsgálta a kialakult helyzetet, és az ellátásbiztonság szempontjait mérlegelve a közszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében 2021. október 15-ével az MVM OTSZ Zrt.-t bízta meg a szolnoki távhőszolgáltatással és távhőtermeléssel.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az átadás-átvétel pontos teendőit rögzítő határozataiban a MEKH többek között előírta, hogy az Alfa Nova Kft. a felhasználók, valamint díjfizetők azonosításához és távhőellátásukhoz szükséges adatokat 15 napon belül köteles átadni a kijelölt szolgáltatónak. Október 15-ével az Alfa Nova Kft. köteles megfelelő és működőképes állapotban átadni a távhőszolgáltatás folyamatos és biztonságos üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen eszközöket is. Ennek részeként köteles a 2021. október 15-ig terjedő időszakra vonatkozó távhőszámlákat elkészíteni, és azokat november 30-ig elküldeni a díjfizetőknek, illetve felhasználóknak.

A MEKH az biztonságos távhőellátás érdekében folyamatosan ellenőrzi az átadás-átvétel határozatokban rögzített szabályainak betartását.