A vártaknak megfelelően a kényszertörlések újraindítása cégtörlési hullámot indított Magyarországon, amely magas cégalapítási értékekkel párosulva rekordközeli cégfluktuációt okoz – közölte az Opten. 

Közel 2000 hazai társas vállalkozást töröltek idén szeptemberben, 

ami az elmúlt 12 hónap legmagasabb megszűnési értéke. A megszűnések magas száma nem olyan meglepő a kényszertörlési eljárások nyári újraindítása után, ami viszont izgalmas, hogy a cégtörlési hullám milyen magas szinten fog tetőzni. Az szinte bizonyos, hogy a mostani törlési számok csak a hullám elejét jelentik. Szeptemberben pontosan 1963 társas vállalkozás szűnt meg, ami még a Covid előtti időszak átlagos szintjét sem éri el, csak az elmúlt 12 hónap tükrében számít magasnak.

Fotó: Shutterstock

A kényszertörlési eljárások szüneteltetésének következtében mintegy 15–20 ezer társas vállalkozás törlése maradt el, melynek jelentős része a következő hónapokban fog véglegesen kikerülni a hazai cégbázisból. Nem kizárt október-november környékére havi 4-5 ezer cég törlése sem, és a tetőzés több hónapon keresztül is fennmaradhat. Ezt támasztja alá, hogy az induló kényszertörlési eljárások száma rendkívül meredeken emelkedik. 2021 szeptemberében már 2206 induló kényszertörlési eljárást tettek közzé, és a trend további emelkedést valószínűsít. A most induló eljárások az év utolsó negyedévében fognak cégtörlésként realizálódni, ezzel duzzasztva tovább a törlési hullámot.

A kényszertörlési eljárások mellett az újonnan induló felszámolási eljárások száma is felfele mozdult az ősz hónapjában. 

Szeptemberben 420 felszámolási eljárás indult, amely messze meghaladja a nyári hónapok értékeit. 

Összességében nézve azonban a felszámolási eljárások száma még nem számít magasnak, ennél jóval magasabb értékeket láthattunk az elmúlt években. A felszámolási eljárások viszonylag rendezett értéke azért azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány különböző hullámai után még nem kerültek nagy számban bajba a vállalkozások, legalábbis nem hagytak hátra tömegesen tartozásokat. Természetesen a felszámolási érték lehetne alacsonyabb egy egészségesebb cégstruktúrában, de az elmúlt 15-20 év adatait is figyelembe véve hazai környezetben ez a havi felszámolási arány normálisnak tekinthető.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a végrehajtások száma is nőtt.

Szeptember hónapban több mint 5000 társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, 

ami meghaladja az elmúlt egy év átlagát, és közelít a 2020-as átlagos havi értékekhez. A végrehajtási érték tehát egyelőre nem számít veszélyesen magasnak, és várhatóan az év hátralevő részében sem fog már a korábbi évek tendenciájától jelentősen eltérni.

A cégtörlésekkel párhuzamosan az újonnan induló vállalkozások száma is emelkedett szeptemberben. Egy hónap alatt 3090 új társas vállalkozást jegyeztek be, ami az idei évben átlagosnak számít, de felette van a 2013–20 közötti időszak értékeinek. A nagyszámú cégalapítási és cégtörlési értékek együttesen rekordmagas cégfluktuációt eredményeznek, azaz a vállalkozások cserélődési sebessége nagyon gyors, a társaságok átlagos alapításkori várható élettartama pedig csökken.

Természetesen az átlagos várható élettartam-csökkenés nem jelenti azt, hogy ne indulnának napjainkban is hosszú távon sikeres vállalkozások, de sokan gyorsan kihullanak a gazdasági keringésből.

A nagyobb iparágakat tekintve igen erős a fluktuáció az építőiparban, a pénzügyi szektorban és az infokommunikációs szektorban, míg alacsony a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban vagy éppen az energetikai szektorban. Érdekes módon szeptemberben a vendéglátó szektor csak a középmezőnyben végzett, pedig ennek az ágazatnak is hagyományosan magas a fluktuációja, és az elmúlt években sokszor szerepelt az építőipar mögött második helyen e tekintetben.