Noha havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult az albérletek árainak emelkedése, derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, mely a KSH–ingatlan.com lakbérindex alapján készült.

Szeptemberben az országos bérleti díjak 0,9 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, ami alacsonyabb, mint az augusztusi 1,1-es havi szintű növekedési tempó. 

Ugyanakkor éves szinten az emelkedés mértéke 5,7 százalék, ami gyorsabb az augusztusi 3,9-es ütemnél. 

Budapesten az albérletek 0,3 százalékkal kerültek többe az előző havinál, de még mindig messze vannak a járvány előtti csúcsoktól.

Fotó: Shutterstock

A több mint 16 ezer hirdetés alapján készült elemzés szerint a 0,9 százalékos drágulás elmarad az április óta jellemző havi 1–2,7 százalék közötti áremelkedésektől.

Éves szinten leginkább Pest megyében lettek drágábbak a bérlemények, ahol 9,5 százalékkal kellett többet fizetni az albérletekért.

A Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben a fővárosi agglomeráció felértékelődésének eredménye. Az országosan havi alapon látható lassulás pedig az nyári albérletszezon kifutásával magyarázható

– kommentálta az eredményeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki kiemelte, hogy az albérletárak a drágulás ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól. Bár most szeptemberben tavalyhoz képest már drágábban lehet ingatlant bérelni, 

az albérletárak országos szinten majdnem egy, Budapesten pedig több mint öt százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2019 szeptemberében.

Az elemzés az október közepén jellemző díjakat is ismerteti, ez alapján Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forintra rúgott, míg a megyeszékhelyeken az átlagár 110 ezer forint volt. Budapesten az V. kerület volt a legdrágább a 200 ezer forintos átlagával, míg a XVI. a legolcsóbb, ahol már 125 ezer forint is elég volt átlagosan egy albérlethez.

A megyeszékhelyek közül Veszprém vezeti a listát 130 ezres átlagával, amit Székesfehérvár 125 ezres átlaga követ, majd Debrecen következik 120 ezer forinttal.

Veszprém egyetemváros, emellett az országos átlagnál fejlettebb az ipara, továbbá a Balaton közelsége is támaszt ad az ottani keresletnek. Székesfehérváron szintén van felsőoktatási intézmény, és ugyancsak gazdaságilag az erősebb nagyvárosok közé tartozik, továbbá Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt is élénknek mondható a város albérletpiaca

– értékelt Balogh László, aki a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére számít, amit a bérek várható növekedése, ezen belül a minimálbér-emelés is segíthet.