Világszinten innovatív megoldást fejlesztett egy magyar energetikai techcég, mely lehetővé teszi a megújuló energiatermelők hatékony integrálását az áramhálózatba, és rugalmas használatát a hagyományos energiaforrásokkal együtt. Ez jelenleg az egyik legnagyobb zöld kihívás az energetika terén. Hiszen

számos megújuló – például nap-, vagy szélenergia – erősen időjárásfüggő, és ezzel bizonytalanságot jelent, amit rendszer szinten ki kell egyensúlyozni.

A hatékony energiatárolásra – amivel az egyenletes áramellátást kedvezőtlen időjárás esetén is biztosítani lehetne – pedig jelenleg nincs költséghatékony megoldás.

Fotó: Enerhash

A megújuló energiák részarányának növelésére viszont egyre nagyobb szükség van az energiamixen belül, a kibocsátáscsökkentés és a klímavédelmi célok elérése érdekében, melyre középtávon szakemberek szerint a rugalmas kapacitások biztosítása lesz a megoldás. Hiszen kedvezőtlen időjárás esetén a folyamatos áramellátás kizárólag megújulókból nem biztosítható. Ilyenkor a rendszerirányító a hagyományos erőművekhez fordul, amelyeknek viszont veszteséget és alacsonyabb hatékonyságot jelent a hirtelen kapacitásbővítés, egy-egy gázmotor napon belül többszöri be- és kikapcsolása, „hidegindítása”.

A jelenlegi hazai körülmények között úgy kell elképzelni, hogy a hagyományos áramtermelők – főként a gázerőművek – a rendszerirányító igényeire reagálva növelik vagy csökkentik hírtelen kapacitásaikat, attól függően, hogy a megújulók mennyi áramot képesek a hálózatba juttatni adott pillanatban. Olyan ez, mint amikor egy autót folyamatosan sűrű városi forgalomban használjuk, rengeteg lassítással, gyorsítással, és a motor folyamatos leállításával majd újraindításával. Üzemanyagfogyasztás és a gépjármű élettartama szempontjából ez a lehető legkevésbé hatékony közlekedési mód, és így van ez az erőművek esetében is. A mi megoldásunk ennél az analógiánál maradva, a »tartós autópálya használatot« tudja biztosítani az erőműveknek, azaz növeljük az energiahatékonyságot, hatékony, kiszámítható működést biztosítva

– hívta fel a figyelmet Jogg Dániel, az Enerhash társalapítója

Adatközpont és elosztott számítási kapacitás a kulcs

A magyar Enerhash erre a problémára keresett és talált megoldást.

Közvetlenül erőművek mellé telepítenek csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyekkel folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot 90 százalék fölé emelni.

Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot. Így nem kell a kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat akár napi többszöri ki- bekapcsolgatással pótolni, ami önmagában alacsony hatékonyságot, veszteséget és magasabb karbantartási költségeket jelent.

Fotó: Enerhash

Adatközpontjainkkal 0-24 órában képesek vagyunk átvenni az erőművek által termelt áramot, a másik oldalon pedig úgynevezett elosztott számítási kapacitást adunk el ügyfeleinknek, akik például a mesterséges intelligencia, vizualizáció, modellezés vagy épp terén tudják szolgáltatásainkat igénybe venni. Erre egyre nagyobb a kereslet világszerte. Itthon és globálisan csak akkor lehet érdemben növelni a megújuló energiák lakossági/közösségi felhasználását, ha az infrastruktúra fejlődik és kellőképpen rugalmassá válik. Mi ezt biztosítjuk megoldásunkkal, a költséges és kevésbé kiforrott energiatárolás helyett mind fosszilis, mind megújuló erőműveknek kínáljuk adatközpont szolgáltatásunkat

– fűzte hozzá Jogg Dániel.

Az Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E-ON Hungária Csoport kezdte el alkalmazni: 400 kW-os egységet üzemeltek be egy 3870 kW-os erőművénél, melyet még idén ősszel ugyanekkora kapacitással fejel meg az energetikai vállalat. A társaság számára a stabil fogyasztás olyan kiszámíthatóságot jelentett, mely számos előnnyel jár: kevesebb az indítás-leállítás, ami csökkenti a meghibásodás kockázatát, valamint a stabil futás miatt pontosabban lehet időzíteni a karbantartásokat.