2022-től már fogad diákokat a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium (BIT), amely 15 milliárd forintból megépülő zöldmezős beruházás keretében valósul meg – mondta a VG-nek Frész Attila, a BIT igazgatója. Az új iskola Biatorbágy és környékének középiskolai igényeit hivatott kiszolgálni. A 21. századi épület 2,5 hektáron helyezkedik majd el, és több mint 11 ezer négyzetméternyi modern környezetet biztosít a tanulóknak és tanároknak. 

A középiskolát a település vezetősége már régóta szerette volna létrehozni, de konkrét döntés 2017-ben született, amikor kormányhatározat formájában zöld jelzést kapott az akkor még szakgimnáziumnak nevezett technikum megvalósítása

– mondta az intézményvezető. 

Az elmúlt időszak háttérmunkái után idén ősszel kezdődött el a kivitelezés. Az építkezés lebonyolítását a magyar állam nevében a Beruházási Ügynökség végzi, az iskola fenntartója pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány lesz. Az épület kivitelezője a Fejér Bál Zrt. – tette hozzá Frész Attila.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2019-ben vállalta el a technikum fenntartását a Velux Alapítvány támogatásával. 

A segélyszervezet a dán partnerrel már több sikeres programot hajtott végre Magyarországon, és mivel az ablakgyártó cég alapítványa a közép-európai régióban több szakképzési projektet is támogat, adta magát az ötlet, hogy a Biatorbágyon létrejövő új technikumot a támogatásukkal, az Európában tapasztalt jó gyakorlatokat felhasználva, együttműködésben valósítsák meg, mondta Frész Attila. 

Frész Attila intézményvezető mutatta be a látványterveket Fotó: KALLUS GYORGY

A minőségi képzés feltétele, hogy az oktatóterek minél innovatívabbak legyenek, ezért a CÉH Zrt. tervezőirodával közösen olyan tervet alkottak meg, amely lehetőséget ad a 21. századi pedagógia megvalósítására. A szakemberek úgy alakították ki az iskola tereit, hogy lehetőség legyen a változatos oktatási módszertan alkalmazására. 

A tágas termek helyet biztosítanak a kooperatív módszertanhoz és a projektalapú oktatáshoz. Az erős- és gyengeáramú tervezés során szem előtt tartották, hogy az intézmény minden tanulója digitális eszközt használva tanulhasson. Az épületben található egyedi megoldások fogják támogatni, ösztönözni a tanulást: feliratok, ábrák, kis csoportok számára tervezett beugrók biztosítják az együttműködési lehetőségeket.

Megkezdődött már a pedagógusok toborzása is, 2022 őszén 12-15 tanárral indulnak, de amikor minden évfolyam telítve lesz, akkor 60-80 fősre nőhet a BIT pedagóguskara.

A technikumban az első évben egy pénzügyi-számviteli és egy gimnáziumi osztály indul, a 2023–24-es tanévtől pedig két további osztályt indítanak logisztikai és informatikai területen. A felmenő rendszerben megvalósuló iskolában több mint 500 diák tanulhat majd – tájékoztatott Frész Attila.

A biatorbágyi technikumba jelentkezőket a középiskolai felvételi eljárás keretében veszik majd fel. Az iskolaigazgató elmondta, a technikumot elsősorban a nyugati agglomerációban élők számára ajánlják, hiszen így nem kell sok időt tölteniük ingázással. 

De az intézmény mindenki számára nyitott, aki piacképes szakmát szeretne, vagy aki számára vonzó, hogy a digitális eszközök használata nem tiltott, hanem a tanórák része. A technikum nagy előnye továbbá, hogy a továbbtanulás lehetősége mellett olyan pénzkereseti és munkatapasztalati lehetőség nyílik meg, amely a sikeres élet kezdete lehet.