Összesen 54,7 millió forintos bírsággal sújtotta az Erste Bankot, a csoporthoz tartozó lakás-takarékpénztárt és jelzálogbankot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derül ki a központi bank közleményéből.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az Erste Bank Hungary Zrt.-t (Erste Bank), az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt.-t (Erste Lakás-takarékpénztár) és az Erste Jelzálogbank Zrt.-t (Erste Jelzálogbank) érintő vizsgálat során egyebek közt vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, adatszolgáltatási, hitelkockázat-számítási, értékvesztés-képzési, illetve betétbiztosítási nyilvántartásra vonatkozó problémákat tárt fel az MNB, ám mint írják, ezek összességében nem befolyásolják az intézmények megbízható és biztonságos működését.

Részletesebben említik a belső ellenőrzés területén a megfelelő szempontrendszer hiányát a lakossági workout ügykezelésben a csalások feltárására. A lízingfinanszírozás terén az egységes szabályozás hiányzott, míg az informatikai rendszerek biztonsága terén is fejlesztéseket kell végrehajtani a banknak. Szükségesnek ítélte az MNB a kiemelten fontos IT-rendszerekkel kapcsolatos naplózás további ellenőrzésére vonatkozó, illetve a felhasználói hozzáférésijogosultság-kezelési banki gyakorlat javítását.

A vizsgálat hiányosságokat tapasztalt a jelzálogbejegyzések fedezetnyilvántartási rendszerben történő rögzítése és monitoringja tekintetében, illetve ezen banki folyamatokban nem működtek megfelelően a beépített kontrollok. Kiegészítésre szorul a bank fedezetek értékelésére és nyilvántartására, ügyfélcsoportképzésre, valamint hitelkockázat-számításra vonatkozó belső szabályozása is.

Problémákat talált a jegybank a hitelintézet konszolidált biztosítotti betétállomány-nyilvántartása kapcsán, míg egyes ügyfelek nem kapták meg a betétbiztosításra vonatkozó tájékoztatást. Nem mindig történt meg a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda tájékoztatása a pénzmosásgyanús ügyletekről, olykor pedig elmaradtak a téma kapcsán szükséges, a pénzeszközök forrására vagy a fokozott ügyfél-átvilágításra vonatkozó műveletek is.

A Lakás-takarékpénztár és a Jelzálogbank esetében a jogszabályi megfelelésért felelős személy bejelentésének elmulasztását, illetve IT-biztonsági és betétnyilvántartási, valamint adatszolgáltatási hiányosságokat tárt fel a vizsgálat. Az MNB kötelezte a három intézményt a feltárt hibák kijavítására, melyekről tájékoztatniuk is kell a jegybankot. Az Erste Banknak 45,3 millió, az Erste Lakás-takarékpénztárnak 5,7 millió, az Erste Jelzálogbanknak pedig 3,7 millió forint felügyeleti bírságot kell kifizetnie.