A kormány újabb tőkebefektetéssel támogatja a növekedési szakaszban lévő hazai startupcégeket, a Széchenyi Alapokon keresztül 5,6 milliárd forintot invesztál az egyik legsikeresebb hazai kockázatitőke-befektető, az Euroventures legújabb alapjába – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányzati cél világos: a magyar gazdaság újraindításakor minél több olyan vállalkozást meg kell erősíteni, amelyik magas hozzáadott értéket képvisel, és növeli a gazdaság versenyképességét – húzta alá a tárcavezető. 

Közlése szerint a programmal olyan érettebb startupokat céloznak meg, amelyeknek tőkére van szükségük a további növekedésükhöz. Az ilyen befektetések egyik legeredményesebb hazai specialistája a már több mint 30 éve működő Euroventures. A mostani tranzakcióban a Széchenyi Alapok a Euroventures legújabb, ötödik alapjában emel tőkét, és ezzel annak legnagyobb befektetőjévé válik – ismertette. Ezzel olyan szervezeteket előz meg, mint az Európai Újjáépítési Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdonában álló Európai Beruházási Alap (EIF). Mindez azért hasznos a magyar gazdaság számára, mert ebben a társaságban megvan az a tudás és tapasztalat, amellyel képes megtalálni és felgyorsítani a legéletképesebb hazai technológiai vállalkozások fejlődését – fejtette ki. 

A befektetéseket elsősorban olyan technológiai vállalkozások kapják majd, amelyek információtechnológiával, biotechnológiával vagy környezetvédelmi technológiákkal foglalkoznak. Hozzátette: a kiválasztásnál fontos szempont a vállalkozások exportképessége is. Olyan termékeket vagy szolgáltatásokat előállító cégeket keresnek, amelyek a nemzetközi piacon is versenyképesek lehetnek. A hazai innovációs szektor képes erre a teljesítményre. 

A miniszter megjegyezte, jelenleg több mint ezer startup működik Magyarországon, ezek mintegy 26 ezer embert foglalkoztatnak. 

A Euroventures az elmúlt három évtized során az előző tőkealapjaiban összesen 40 milliárd forintot kezelt és mintegy 50 exitet hajtott végre, köztük többet tőzsdei kibocsátással a bécsi vagy a New York-i börzén.