A válaszadók közel fele szerint a hibrid munkavégzés hatékonyabb, mint a kizárólag irodai munka. A számítógéppel dolgozók több mint háromnegyede a hibrid munkavégzés valamilyen formáját tartaná ideálisnak – ez derül ki a Telenor szeptemberi kutatásából. A járványhelyzet elmúltával várhatóan sok pozícióban megmarad a részbeni home office lehetősége, ahogyan az online állásinterjúk és -börzék is a munkavállalók mindennapjainak részévé válnak.

Fotó: Shutterstock

A kutatásban megkérdezettek valamivel több mint egyharmada (36 százaléka) legalább heti egy napot otthonról dolgozik jelenleg is, jelentős részük (61) többet, mint a járványt megelőzően.

30 százalék a pandémia alatt folyamatosan bejárt dolgozni, és most is így tesz, 34 százalékuk pedig jelenleg nem otthonról végzi a munkáját, de az elmúlt egy évben dolgozott otthonról. A számítógéppel dolgozók többsége (77  százalék) a hibrid munkavégzés valamilyen formáját tartja ideálisnak, a legtöbben – a válaszadók fele – hetente 2-3 napot töltenének a munkahelyükön és otthon is – derül ki a Telenornak a 18–65 év közötti magyar internethasználók körében végzett 840 fős kutatásából, amely a számítógép mellől dolgozó válaszadók (66 százaléka) munkahelyi és munkáltatói preferenciáit, álláskereséssel kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta. 

„A Telenornál korábban is volt lehetőség az otthoni munkavégzésre, de a járvány kezdetekor bátor döntést hoztunk, és az elsők között álltunk át a teljes home office-ra” 
– mondta Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR-vezérigazgató-helyettese.  A Telenor szerint a home office a hibrid munkavégzés formájában a jövőben is velünk marad. Fontos a személyes együttműködés, de ezzel párhuzamosan egyre erősebb az igény a rugalmasság biztosítására is – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A válaszadók a hibrid munkavégzés legfontosabb előnyeinek a rugalmas időbeosztást és a rövidebb utazási időt tartják. Fontos szempont emellett, hogy ezzel a munka és a magánélet könnyebben összehangolható – ebben jelentősebb eltérés van a nők és férfiak között. A válaszadók 41 százaléka szerint a hibrid munkavégzés hatékonyabb is, mint a kizárólag irodai munka. 

Az otthonról való dolgozás legfontosabb hátrányának a kevesebb csapatmunkát és a közösség hiányát tartják, ezt követi a kollégák elérésének bizonytalansága. Ez a vállalati HR-terület számára is aktuális kérdés: a vezetőknek sokszor kihívást jelent, hogyan lehet csapatot vezetni távolról.

A munkaerőpiaci tapasztalatokat a kutatás is alátámasztja: bár a számítógép mellől dolgozókat is érintette a járványhelyzet, de nem ezen a területen jellemző a tömeges az elmúlt egy évben a válaszadóknak csak kisebb része, 13-15 százaléka keres vagy keresett állást. A munkavállalók kivártak, inkább ragaszkodtak a biztonságot jelentő állásukhoz, és a vállalatok is kevesebb pozíciót hirdettek meg. Ezeket a „befagyasztott” állásokat az elmúlt időszakban kezdték megnyitni, így most a munkakeresők a legtöbb területen sok lehetőségből tudnak választani, és ezért nagyobb eséllyel is indulnak.

Az álláskereső válaszadók általában jól vették a közelmúlt online interjúinak akadályait: többségük nem szembesült technikai nehézségekkel. A Telenor kutatásában részt vevők fele egyébként jó lehetőségnek tartja az online állásbörzéket, és részt is venne (vagy korábban már vett részt) ilyen eseményen. Így a szakemberek arra számíthatnak, hogy – hasonlóan a hibrid munkavégzés elterjedésével – az álláskeresés, az állásbörzék és az interjúk egy része is tartósan a netre költözik.