Együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a világ egyik vezető faipari társaságához, a svájci tulajdonú Swiss Krono csoporthoz tartozó Swiss Krono Kft. A kooperáció célja a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása, a hosszú távú ellátásbiztonság, a gazdasági növekedés élénkítése, a vidéki munkahelyek megőrzése és bővítése, ezáltal a leszakadó térségek felzárkózásának elősegítése.

Az együttműködés megkötésének alkalmából Zambó Péter, az Agrármisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, a tárca érdekelt a faanyagnak mint megújuló energiaforrásnak a fenntartható hasznosításában. 

Ismertette, a magyar erdők élőfa-készlete 400 millió köbméter, amely évente 13 millió köbméterrel gyarapszik. 

Mivel az éves fakitermelés csak 5,5-7,5 millió köbméter körül alakul, ezért jelentős faanyagtartalékokkal rendelkezünk. Új lehetőségeket jelent az Országfásítási programban ültetett erdők faanyagának jövőbeli hasznosítása is – csak a rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdőt ültettek, az utóbbi másfél évben pedig további közel 40 ezer hektár telepítésére nyújtottak be igényt a gazdák.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Az Agrárminisztérium és a Swiss Krono Kft. szakmai együttműködési megállapodásának célja: a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú, stabil ellátása, a belföldi beszerzési stratégia támogatása, a térség versenyképességének növelése, valamint a hazai feldolgozóipari kapacitás erősítése és bővítése. Fontos pontként emelték ki a Soproni Egyetemen zajló oktatási-kutatási tevékenység, valamint az ágazati szakközépiskolai oktatás megerősítését is.

Szabadné Kázmér Orsolya, a Swiss Krono Kft. igazgatója elmondta, hogy a cég telephelyén, Vásárosnaményban 17 milliárd forintos kapacitásbővítés kezdődik el, amihez a kormány 2,5 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ennek köszönhetően a jövőben 145 munkahely mellett további 28 új jön létre, és a gyártási kapacitást másfélszeresre fogják növelni.