A gyors reagálású politika fontos a világjárvány idején, ennek érdekében tartalmi és szerkezeti reformot hajtottak végre a költségvetésben – árulta el Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a VG K&H és a Mastercard közreműködésével szervezett, „Innováció a pénzügyi szektorban” című üzleti fórumán. A szakember előadásában kiemelte, a koronavírus elleni védekezést szolgáló alap és a gazdaságvédelmi alap miatt valóban megugrott az államháztartás hiánya, ám a válság idején ezzel lehetett újraindítani a gazdaságot, megvédeni a munkahelyeket.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, nominálisan és GDP-arányosan is emelkedett a kutatási, fejlesztési és innovációs támogatás, miközben jelentősen bővült a vállalatok és az egyetemek, KFI-szervezetek közötti együttműködés.

Fotó: Kallus György / VG

Az állam által nyújtott támogatás 2021-ben 20 milliárd forinttal magasabb, mint tavaly, és a következő évben további növekedés várható, miközben adókedvezményekre is pályázhatnak a vállalatok. 

Az államtitkár előadásában arról is beszélt, hogy a digitalizációs megoldásokat alkalmazva fehéredési intézkedéseket vezettek be a gazdaságban, ennek döntő szerepe volt abban, hogy az adószerkezet növekedésbarát irányban alakulhatott át.