Elkezdte apasztani a közétkeztető cégek profitját az erősödő költségnövekedés, ráadásul a negyedik hullám miatt ismét nagyon ingadozik, de inkább nő a lemondott menzai étkezések száma. 

Az intő jelek alapján a kétfogásos ebédért nem sokáig tartható az iskolai menzákon a napi 400-500 forintos térítési díj, amelyet az önkormányzatok egészítenek ki a közétkeztető cégekkel kötött szerződésük szerint. 

Ebből a közbeszerzési pályázaton kiválasztott ajánlatban szereplő összegből biztosítják a napi menüt a velük szerződött vállalkozások. A már csak két évre köthető szerződések inflációkövetők, azaz a közétkeztető cégek januártól automatikusan cirka 6,5 százalékkal nagyobb számlát állíthatnak ki az önkormányzatoknak. 

Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mert a költségek tényleges növekedése az év végén felgyorsulni látszó folyamatok miatt jóval meghaladja az éves inflációt

– vetette fel a VG-nek Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője. 

Fotó: Unger Tamás

A vállalkozások önköltsége annyira megnőtt az ágazatban, hogy az a gazdálkodás biztonságossá tétele érdekében akár 30 százalékos áremelést is indokolhat. Az előző két tanévben tetemes bevételtől elesett közétkeztetőkre újabb csapást mérhet a kiadások tervezhetetlen mértékű, többek számára már kigazdálkodhatatlan növekedése, hiszen költséget már csak leépítéssel csökkenthetnének, ez azonban a munkaerőigényes, egyben munkaerő-hiányos ágazatban visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Korábbi adatok szerint egymillió óvodás és egymillió iskoláskorú gyermek étkezik a közétkeztetési rendszerben a helyi önkormányzattal kötött szerződés alapján. 

Sáfár Ferenc szerint az önkormányzatok is kénytelenek lehetnek jócskán megemelni a térítési díjakat. 

Az olcsó étkezés ideje lejárt, a szociálisan rászorulók támogatására az állam 87 milliárd forintot biztosít. Az intézményi étkeztetés tényleges költségéből – az óvodások és a kisiskolások esetében napi két-háromszori étkezésről van szó – többet kell a szülőknek fizetniük nettó 400-500 forintnál, 

hiszen most az önkormányzatok és a vállalkozások állják a többletköltségeket. Az egyik az adóbevételekből biztosítja az olcsó étkezést, a másik a saját profitjából, amelynek eltűnése egy gazdasági vállalkozás végét jelenti  a szakmai szövetség tagozatvezetője szerint.

A közétkeztetőket is érinti az üzemanyagok hatósági árazása, hiszen minden kiszállítás kétszeri út, de a tevékenységükben nem az üzemanyag a legnagyobb kiadási tétel – mondta Sáfár Ferenc. A hathetes forgó étlappal dolgozó cégeknek a hirtelen költségmozgások okozzák a legnagyobb kihívást, ami a járvány miatti napi lemondások számából és az alapanyagok váratlan és drasztikus drágulásából adódik össze. A Vimosz illetékese szerint a mainál rugalmasabb közétkeztetési szerződéses gyakorlatra lenne szükség, hogy a költségnövekedést egyenlő arányban viseljék az érintettek.

Nagy a torta

A közétkeztetési piac éves nagysága több mint 130 milliárd forint. Az ágazatban mintegy húszezer alkalmazott dolgozik, a beszállítókkal együtt körülbelül százezer. A munkahelyi étkezdék is a közösségi étkeztetés kategóriájába tartoznak.