Öt év alatt megújul az Észak-Dunántúl és Nyugat-Szlovákia villamos elosztó hálózata. Az által támogatott Danube InGrid (Intelligent Grid) projekt három éves előkészítés után 102 millió euró finanszírozást kapott, ami az eddigi legnagyobb támogatás az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz okos hálózati kategóriájában.

A projektet Magyarországon az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. valósítja meg, a beruházásban a közleményt kiadó Siemens Zrt. is az energiacég partnere lesz. 

A hálózatfejlesztési gigaprojektben az alállomási középfeszültségű kapcsolóberendezésekre és a körhálózati kapcsolóberendezésekre kiírt tendereken a Siemens Zrt. adta a legjobb ajánlatot, így a közel 4 millió eurós megbízás keretében a vállalat Smart Infrastructure üzletága szállíthatja a projekt keretében tervezett 13 alállomásba beépítendő NXAir M középfeszültségű kapcsolóberendezéseket, valamint 100 darab 8DJH körhálózati kapcsolóberendezést az E.ON-nak.

Fotó: Siemens

Az iparági csúcsminőséget képviselő eszközök az alállomásokban töltenek majd be fontos szerepet, hozzájárulva a biztonságos és hatékony energiaelosztáshoz. Először a Gyermelyen létesített zöldmezős transzformátor-állomásba építették be az NXAir berendezést, ezt követik Kisbér, Zalaszentgrót, Répcelak, Lepsény és további települések állomásai. 

A projekt jelenlegi szakasza az infrastruktúra modernizációjának és telepítésének alapjait adja, elősegítve ezzel, hogy a fejlesztés következő lépésében smart grid (okoshálózat) megoldásokat is alkalmazni lehessen, amelyek lehetővé teszik a villamos energia és az adatok kétirányú áramlását, valamint automatikusan képesek növelni a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát.

A fejlesztések fontos célja az ellátásbiztonság, a szolgáltatásminőség javítása és a hálózati csatlakozás elősegítése. Ezen célok egyik eszköze a táppontsűrítés:

a Danube InGrid projekt keretében telepített alállomások képesek lesznek kielégíteni az új beruházások által támasztott energiaigényeket.

A fejlesztés másik fő célja, hogy lehetőséget teremtsen a növekvő számú megújuló energiatermelő hálózatra csatlakoztatására, valamint a meglévő infrastruktúra modernizálására, okosítására. További cél az elosztóhálózatok intelligens felügyeletének és vezérlésének javítása. A számos okos megoldás alkalmazásával és intelligens eszköz telepítésével a felhasználók is részévé válhatnak energiafogyasztásuk és energiatermelésük vezérléséhez, ezzel pedig hozzájárhatnak az ellátásbiztonsághoz és a hálózat stabilitásához. A projekt tovább növeli a piaci integrációt és együttműködést a kelet-közép-európai régióban és biztosítja az értékes szaktudás megosztását az érintett tagállamok között.