Az Európai Uniós országai között néhányban a patikákban is elérhetők a védőoltások a gyógyszerészek is beadhatják az oltást 

– mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ)  a 25. évfordulója alkalmából rendezett konferenciáján. Kiemelte, úgy gondolja, ez a folyamat hamarosan felgyorsul Magyarországon is, az uniós példa növelni fogja a lakosság vakcinákhoz történő hozzáférését is.

Fotó: Shutterstock

A GYNSZ 1996-ban alakult akkor 21 alapító tagja volt, jelenleg 8 gyógyszernagykereskedő tartozik a tagvállalati közé, mondta Feller Antal, a GYNSZ elnöke, a Hungaropharma vezérigazgatója. 

A tagvállalatok piaci részesedése 95 százalékot fed le a teljes hazai gyógyszerpiacból. 

A nyolc nagyvállalat 34 kereskedőházzal rendelkezik, a munkatársak száma meghaladja a háromezer főt. Átlagos raktárkészletük összértéke meghaladja a 55 milliárd forintot is.

Alapvető követelmény a biztonságos és hatékony gyógyszerellátás, erről már Kaló Tamás, a GYNSZ alelnöke beszélt. Kiemelte, Magyarországon 2300 patika gyógyszerigényét szolgálják ki, naponta az autók futás teljesítménye a 100 ezer kilométert is meghaladja. 

A gyógyszernagykereskedelemben résztvevő nyolc tagvállalat forgalma 2016-2020 között 38 százalékkal emelkedett, ami jócskán meghaladja a piac teljesítményét, ami 23 százalékos. Az eltérés oka, hogy a TEVA 2017-ben kilépett szektorból és a nyolc tagvállalatnak kellet átvennie a szerepét.

A nyolcak nettó árbevétele tavaly 868 milliárd forint körül alakul, 

amit 138 százalékos emelkedést jelent a 2016-os 629,4 milliárd forinthoz képest, derül ki a GYNSZ adataiból. 

A piaci folyamatokkal kapcsolatban a konferencián elhangzott, hogy 2016-ban a patikai értékesítés a piac 78 százalékát tette, ki míg ez 2020-ban ez 71 százalékra mérséklődött. Az okok mögött kórházi gyógyszerellátás emelkedése áll, mivel öt év alatt 22 százalékról 29 százalékra emelkedett a betegek kórházi gyógyszerellátása.