Ezüstéremmel díjazta a nemzetközi zsűri az Appercellt az EIT Health európai egészségügyi innovációs programjában. A biotechnológiai startup a közelmúltban 500 millió forintos befektetéshez jutott, most pedig újabb, 15 ezer eurós támogatást nyert. A magyar innováció meggyorsíthatja a gyógyszerfejlesztést, miközben csökkentené az állatkísérletek számát.

Fotó: Appercell

Abban segítünk a gyógyszeripari vállalatoknak, hogy minél hamarabb elbukjanak

–  mondta Bencsik András, az Appercell társalapítója és üzletfejlesztési vezetője. A versenyt idén ötödik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy támogassák az Európa szerényebb innovációs potenciálú régióiból érkező egészségügyi és biotechnológiában érdekelt startupokat.

Állatkísérleti tesztelések után a humánfelhasználás felé vezető gyógyszerfejlesztési útvonalon a hatóanyagok 80-90 százaléka elbukik az állat- és humánbiológia közötti különbségek és egyéb faktorok miatt, és ez sokszor 5-10 éves ígéretes fejlesztések végét és jelentős anyagi károkat is okoz. 

Az Appercell éppen ezért nem az egyébként is sokat vitatott állatkísérletekben látja a jövőt: fejlesztésük emberi környezetet teremt az emberi testen kívül, és az ebben végzett mérések eredményeit teszi érthetőbbé automatikus adatfeldolgozás segítségével a sejthálózatokat vizsgáló kutatók és a gyógyszergyárak számára, s így gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá válnának a gyógyszerfejlesztési folyamatok. 

Kiemelkedően fontosnak tartjuk az egyelőre kis méretű magyar bio- és orvostechnológiai szektor további fejlődését. Ez az iparág rengeteg kitartást, sokévi fejlesztést, állandó innovációt és a befektetői oldalról nagy kockázatvállalást igényel

– mondta Grand László, az Appercell Biotech Kft. társalapítója, ügyvezetője.

„A versenyen elért második helyezés fontos mérföldkő cégünk életében, és számos, eddig távolinak tűnő nemzetközi kaput nyithat meg számunkra, ezáltal segítve a végső célt, hogy az innovációnk minél több ember életére pozitív hatással legyen” –  tette hozzá Bencsik András. A koronavírus-járvány fellendítette az egészségügyi innovációk világát, az InnoStars Awardsra is 47 százalékkal többen adtak be pályázatot, mint egy évvel korábban.

A döntőbe végül 10 csapat került be a 162 induló közül, köztük két spanyol, két román, egy lengyel, egy észt, egy olasz és egy portugál startup.

Magyarországot két csapat képviselte a végső megmérettetésen: az Appercell mellett a Navolab Diagnostics fejlesztése, a Theresa Kit – egy olyan diagnosztikai eszköz, amely egyesíti magában mindazt a tudást, ami a multidrogtranszporterek területén az elmúlt 30 év kutatása alapján elérhető – is kivételesen szerepelt.

Az InnoStars Awards öt éve alatt 75 csapatnak adtuk meg azt a »kezdőcsomagot«, amelynek része egy intenzív szakmai tréning, kapcsolatépítési lehetőségek és anyagi támogatás, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ötletük mihamarabb piacképes termék legyen

– mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation menedzsere.