Az európai társadalmakban egyre több 65 év felettire egyre kevesebb munkaképes fiatal jut, és az időskor is egyre jobban kitolódik, hosszabban elnyúlik. Jelenleg Magyarországon a 65 éves koron túli várható élettartam plusz 15 év körül mozog, azonban ezzel bőven elmarad az EU-s 18 éves átlagtól. 2070-re azonban várhatóan további 7 évvel nő ez a szám hazánk esetében. Világos, hogy ebből kifolyólag az öregedési kiadások – beleértve a nyugdíjon túl az egészségügyi ellátást, a hosszú távú öngondoskodást és az oktatási kiadásokat is – folyamatosan emelkedni fognak, ez pedig az Európai Bizottság 2021-es Öregedési riportja szerint szinte minden EU-tagállamot jelentős kihívás elé állít a következő 50 évben. A kulcskérdés az, pénzügyileg mennyire fenntartható az állami nyugdíjfolyósítás, és így mennyire szerencsés csak erre támaszkodni. Az előrejelzés ebben nem a legoptimistább: azt a lehetséges jövőképet vázolja fel, miszerint 2070-ig az állami helyettesítési ráta – vagyis az átlagos nyugdíjak az átlagbérhez viszonyítva – szinte minden tagállamban csökkenni fog, az EU-ban átlagosan 9,5 százalékponttal a 2019–70 közötti időszakban. Azonban Magyarország sem lesz képes az előrejelzések alapján csökkenteni a helyettesítési rátát, ugyanis hazánkban ez az arány 3,3 százalékkal emelkedik majd. Az öngondoskodáson alapuló nyugdíjreformok tehát egyre fontosabb szerepet tölthetnek be az európai emberek életében.

Fotó: Shutterstock

Ezalól Magyarország sem kivétel, az előrejelzésben ugyanis az látszik kirajzolódni, hogy

az öregedéshez kapcsolódó kiadások nálunk és még 14 másik EU-tagállamban nőnek majd a legnagyobb mértékben az elkövetkezendő évtizedekben.

Jogosan merül fel a kérdés, felismerve ezt a tendenciát, hogy nyitott-e a magyar lakosság pénzt félretenni, gondolva az időskorra. Az adatok az OTP Nyugdíjpénztár három negyedéves eredményei alapján elég biztatók: az új pénztártagok száma 2021 harmadik negyedévében több mint 35 százalékkal nőtt 2020 első 9 hónapjának eredményeihez képest. Ez összesen 12 700 fő csatlakozását és több mint 18 milliárd forintnyi befizetést jelentett, 14 százalékkal többet 2020 azonos időszakához képest.

Sokakat visszatart a nyugdíjcélú megtakarítástól az a gondolat, hogy a nyugdíjas életszakasz számukra még távolinak tűnik.

„Bár a nyugdíjas évek a legtöbbek számára 65 éves korban veszi kezdetét, érdemes minél hamarabb elkezdeni félretenni erre az időszakra. A nyugdíjcélú megtakarítást akár már kisebb, havi 5-10 ezer forintos összeggel is el lehet kezdeni” – mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Majd hozzátette: „Érdemes akár már a munkapiacra való lépés idejével egyidejűleg hangsúlyt fektetni a hosszú távú, nyugdíjcélú öngondoskodásra, hiszen minél előbb kezd el valaki félretenni, annál stabilabb és nyugodtabb évek elé nézhet majd időskorában” – tette hozzá.