A 2020–2021-es influenzaszezonban több mint egymillióan vették fel a térítésmentes védőoltást, míg a pandémiát megelőző években 550-700 ezer ember kérte a vakcinát a háziorvosától – közölte a VG-vel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 

Magyarországon egy-egy influenzaszezon előtt mintegy 3 millió influenza elleni védőoltás beadása lenne indokolt. 

Az NNK a VG kérdésére azt válaszolta, hogy a hazai influenza elleni oltóanyag felhasználása az elmúlt években nem érte el a 90 százalékot, még tavaly sem, amikor szintén térítésmentesen állt rendelkezésre minden magyar állampolgár számára. Kiemelték: az idei influenzaszezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1,3 millió adag térítésmentes 3Fluart vakcina, a 3 év alattiak számára négyezer adag térítésmentes Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre. 

A patikai forgalomban kétszázezer adag Sanofi által gyártott, receptköteles influenza elleni védőoltás is elérhető, ezt a vakcinát az egészségbiztosító nem támogatja, a vakcina ára így ötezer forint körül alakul 

– közölte a gyógyszercég. 

Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

A pandémia előtti években a gyógyszertárakban az ideinél jóval több, jellemzően évente 80-90 ezer négykomponensű francia oltóanyagot vásárolt a lakosság, kivéve a tavalyi évet, amikor szinte az összes elfogyott, valamint az NNK a patikai forgalomnak szánt 110 ezres készletet is felvásárolta azért, hogy a kockázati csoportok elsődlegesen jussanak hozzá – írta a Sanofi a VG-nek. A francia gyógyszercég szerint a tavalyi évet alapul véve elképzelhető, hogy idén akár jóval több vakcina is fogyhat, mint az előző években, ez azonban függ az állami oltási kampány hatékonyságától is.

A Sanofi késő tavaszi közvélemény-kutatása szerint a Covid–19-világjárvány miatt a lakosság nagy része egyszerűen kiképezte magát virológiából, ezért jelentősen nőtt a védőoltások elfogadottsága. 

A felmérés szerint a háziorvosok többsége több embert szándékozik oltani influenza ellen, mint eddig. 

Kiemelték: már most nagyon nagy az érdeklődés az influenza elleni oltásokra, a pandémia alatt számos egészségügyi szakember, vállalat és magánember jobban megértette a védőoltások nyújtotta előnyöket. A top 200 foglalkoztató többsége térítésmentesen biztosítja dolgozói számára az influenza elleni vakcinát – írta a Sanofi. Ezek közé a cégek közé tartozik a Sanofin kívül többek között a Videoton, a Mol, a Richter, a Bosch, az Auchan, a Tesco és a SPAR is.