Közzétette a friss beruházási adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, amiből az előző év azonos időszakához képest 12,4 százalékos bővülést láthattunk 2021. harmadik negyedéve során az előző év azonos időszakához képest. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebookon közzétett videóban ünnepelte meg a kedvező adatokat.

Varga a videóban kiemeli, hogy az év első kilenc hónapjában elért mintegy 7800 milliárd forintos beruházási volumen a 2010-es érték közel duplája és a beruházási ráta mértéke is 20-ról 27 százalékosra nőtt.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A beruházások erőteljesebben érintették az azok 60 százalékát építéseket, melyek 14 százalékkal bővültek, de a maradék 40 százalékért felelős gépekkel és berendezésekkel kapcsolatos beruházások is 10 százalékkal haladják meg a tavalyit.

A növekedés most elsősorban a magánszektornak köszönhető, a beruházások 57 százalékát adó 50 főnél több alkalmazottal működő cégek 22 százalékkal növelték ezen költéseiket, míg a beruházások 13 százalékát adó költségvetési szervek esetében 12 százalékos visszaesés tapasztalható.

Ha a nemzetgazdasági ágazatokat nézzük, megkerülhetetlen a feldolgozóipar szerepe, hiszen innen érkezik a beruházások negyede. Ebben a szektorban 25 százalékos volt a bővülés, ami egyaránt érintette a legfontosabb alágakat: a villamosberendezés-gyártást, járműgyártást és az élelmiszeripart is.

A második legfontosabb nemzetgazdasági szektor a beruházások szempontjából az ingatlanügyletek, melyek 17 százalékát adják a beruházásoknak és 5,7 százalékkal bővültek, elsősorban az üzleti ingatlanokra – irodákra, üzlethelységekre –  fordított tőke növekedése miatt.

A gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 21 százalékos volumennövekedést elsősorban a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem kiugróan bővülő fejlesztései okozták, míg a mezőgazdaság terén 37 százalékkal nőtt a beruházási volumen, igaz az előző negyedévek csökkenése után.

A közigazgatás, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ág fejlesztései közel harmadával visszaestek, miután az általános közigazgatással, az árvízvédelemmel és az igazságüggyel kapcsolatos fejlesztések csökkentek. 

Elemzői kommentár

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a beruházások kétszámjegyű bővülése várható volt az alacsony bázis miatt, hiszen a tavalyi év harmadik negyedévében a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos lezárások miatt 11 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Kedvező ugyanakkor, hogy a fixbázisú mutatók szerint 2015 átlagához képest 58 százalékkal nőttek a beruházások, amik így már a járvány előtti szintet is meghaladják. Kérdéses azonban a beruházások jövőbeni alakulása, hiszen a járvány továbbra is komoly bizonytalanságot okoz, ugyanakkor a munkaerőhiány hatására a cégek beruházásokkal igyekeznek pótolni a munkaerőt, ami további élénkítő hatással bírhat.