Féltengely és kardántengely gyártására készül a felsőzsolcai ipari parkban a Rubin NewCo 2021 Kft. Az előkészületek még nincsenek teljesen sínen, mert a beruházás november 10-én indult előzetes környezetvédelmi vizsgálatára 45 nap áll rendelkezésre, vagyis a vállalkozás karácsony után kaphatja kézhez az engedélyt.

Nyilvános adatok szerint a Rubin NewCo egy 353 ezer négyzetméteres területen látna munkához, a járműipari alkatrészek a nap 24 órájában, a hét minden napján készülnének. 

A cég tevékenysége kilenc fő területből állna: alapanyagok beszállítása és tárolása, alkatrészek összeszerelése és mechanikai kezelése, lakkozás, festés, porbevonat felvitele, hőkezelés, műszaki ellenőrzés, csomagolás, tárolás és késztermék-kiszállítás. Az építendő üzem évente 20 ezer négyzetméternyi fém-, illetve műanyag felület elektrolitikus és kémiai kezelésére lesz képes. A gyár három szakaszban készülne el. Az első csarnokában már jövőre megindulna a munka, a másodikban 2023-ban, a harmadikban pedig 2025-ben. Teljes, évi 69 ezer tonnás kapacitását a tervek szerint 2028-ra érné el. A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősül.

Bár két fő paraméterről, a beruházás költségeiről és foglalkoztatottainak számáról a VG nem talált nyilvános adatokat, de a Borsod24.hu ezeket már a nyáron tudni vélte. Beszámolója szerint a miskolci közgyűlésen elhangzott, hogy egy meg nem nevezett külföldi befektető 120 millió eurós beruházással minőségi gyártást indítana. A lap kikövetkeztette, hogy mivel a térségben már ismert szándékolt befektetések mindegyike érdemben kisebb az említett 120 millió eurónál, és tudván, hogy a Rubin NewCo tervei már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának asztalán vannak, arra jutott, hogy éppen erre a cégre célozhattak a közgyűlésen.

Információik szerint a kft. csaknem 2000 új munkahelyet hozna létre.

A cikk megjelenése óta azonban érdemi változások történtek: míg ugyanis a közgyűlésen a miskolci Déli Ipari Parkban tervezett projektről beszéltek, és az akkori állapot szerint laptársunk július elejére várta a környezetvédelmi eljárás lezárását, a Rubin NewCo végül a felsőzsolcai ipari parkban építkezne. Emiatt új engedélyezés vált szükségessé, és emiatt minden kicsit csúszik. Lehet, hogy a három üzemet is később indítják be a reméltnél.

A budapesti székhelyű, idén márciusban alapított Rubin NewCo 2021 Kft. tulajdonosa az Eachairn Aerospace Holdings Limited, a 2000-ben alapított Eachairn a Melrose Industries Plc csoport tagja, amelynek van légiipari, járműipari, porkohászati és más tevékenysége is.

A kft. egyik ügyvezetője a németországi Dorstenben élő Shahin Timdarazar, a másik a Birmingham közelében (Solihullban) lakó John David Nicholson.