Napról napra több munkaerőt szívnak el a távmunkában dolgoztatható szakemberek közül a külföldi cégek, emiatt bizonyos munkakörökben 30–50 százalékkal nőttek az elvárt bérek az elmúlt másfél-két évben, egyes speciális hiányszakmákban pedig akár megkétszereződtek az elérhető jövedelmek. A bérinfláció gyorsulni fog, a fizetések még tovább emelkednek, mert a növekvő kereslettől elmarad a nívós kínálat, a szakértelem és a tapasztalat egyre értékesebb a piacon – véli a fehérgalléros munkaerő-toborzásra szakosodott Talentuno Zrt. alapító vezérigazgatója, Kelliár Zsolt, aki erről a VG Podcast stúdiójában beszélt. Mint mondta:

a digitalizált globális munkaerőpiacon eltűntek, illetve teljesen átjárhatóvá váltak a határok, így egyre többen nem ott élnek, ahol dolgoznak, és ez egyre inkább így lesz majd.

A pandémia első évében még sok munkavállaló kivárt a járványidőszak utáni gazdasági összeomlástól tartva, ez azonban elmaradt, így elillant a munkanélküliségtől való félelem, sőt, újult erővel megjelent a korábban is tapasztalható munkaerőhiány. Az elmúlt fél évben a távmunka berobbanása révén rendkívüli mértékben felerősödött az önkéntes fluktuáció, komplett fejlesztői csapatok, szenior programozók, pénzügyesek, marketingszakemberek igazolnak át külföldi vállalatokhoz.

A munkaerőhiány különböző mértékben sújtja az egyes ágazatokat, a kék- és fehérgalléros munkavállalók toborzása azonban mind nagyobb kihívás, az erre specializálódott cégek részéről az élesedő verseny új módszereket kíván. Várakozáson felüli sikerrel debütált az új módszer, a fordított toborzás, amivel a legkeresettebb és legkevésbé megközelíthető szakemberek válnak elérhetővé a munkaadók számára. Jól működik a közösségi ajánlás is a munkaerőszerzésben, a tapasztalatok szerint például 80-85 százaléka a jelentkezőknek ajánlásból érkezők a Talentuno platformon, ami kétszer-háromszor jobb arány, mint egy hagyományos vállalati ajánlói programban, és hatékonyabb eredményt hoz, mint a klasszikus módszerek.

Fotó: Shutterstock

Toborzási tapasztalatok szerint, ha csak a fizetésével elégedetlen egy munkavállaló, akkor 20 százalékos jövedelemkülönbségért már jó eséllyel elcsábítható.

A jó munkahelyi légkör és körülmények, a jó vezetői stratégiák és a megfelelő szakmai kihívások azonban még mindig sokat nyomnak a latban egy esetleges döntési helyzetben.

A VG Podcast teljes adását itt hallgathatja meg.