Idén októberében az építőipari termelés volumene a Központi Statisztikai Hivatal nyers adatai szerint 14,5 százalékkal felülmúlta a tavalyit. Az épületek építése 19,7 százalékkal, az egyéb építményeké 9,7 százalékkal nőtt 2020 októberéhez viszonyítva.

Az elemzők kedvezően ítélik meg az építőipar friss adatsorát, mivel októberben kedvezően alakult, mind havi, mind éves alapon bővült – az utóbbi esetben a növekedés kiemelkedő, kétszámjegyű volt.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője úgy látja, hogy az építkezések a vírus okozta keresletcsökkenés után újraindultak, a kereslet tartósan magasan alakult. 

A termelési volument ezért most inkább a kínálat határozza meg, azaz, hogy mennyire áll rendelkezésre a szükséges szakemberállomány, illetve építőanyag

– tette hozzá.

Regős azt is elmondta, hogy a magas keresletre való tekintettel, valamint az egyes termékekből jellemző hiányra, az ágazat termelői árai folyamatosan mennek felfelé, ami később a kereslet mérséklődését eredményezheti. 

Az október végi rendelésállomány csak minimálisan emelkedett éves szinten, miközben az új rendelések volumene csökkenő tendenciát mutatott. 

A makrogazdasági üzletág-vezető azzal zárta a gondolatait, hogy a kormányzati beruházások visszafogása mérsékelheti a rendelésállományt, míg az új uniós költségvetési ciklus beindulása serkentheti azt. Így összességében a rendelésállomány tartósan magas szinten maradhat, ezzel együtt pedig az ágazat termelése is. 

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint az építőipar jelenlegi legnagyobb kihívása az elszabaduló alapanyag-ellátási és áremelkedési problémákkal való szembenézés lesz, ami jelentős kínálati oldali problémákat okoz az iparágban, aminek csúszások, kivitelezési viták és elhalasztott beruházások lehetnek a következményei, miközben a kereslet továbbra is erős, mind magán, mind állami oldalról.