A makói önkormányzat egyszeri 100 ezer forinttal segíti a Continental gyártól július elseje óta elbocsátott dolgozókat; a Makói Gumiipari Szakszervezet számára pedig négymillió forintos keretet biztosít a dolgozók jogi képviseletének támogatására döntött az MTI tudósítása alapján rendkívüli ülésén a képviselő-testület csütörtökön.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Az egyhangúlag meghozott testületi határozatot Farkas Éva Erzsébet polgármester sajtótájékoztatón jelentette be. Elmondta, hogy a százezer forintos támogatásért jelentkezni kell az önkormányzatnál december 31-ig, a jogosultságot a szakszervezettel közösen bírálják el januárban.

Eddig 23 egykori dolgozó jelentkezett. Közölte, hogy a szakszervezettel együttműködési megállapodást kötnek, a négymillió forintos támogatást a jogi képviseletre még csütörtökön átutalják.

A városvezető elmondta, a Continental 26 éve működik a városban, a legnagyobb foglalkoztatónak és a legnagyobb adófizetőnek számít. Igaz, 2020-ban több mint 200 millió forint helyiadó-kiesést produkált és 2021-ben mintegy 200 munkavállalót bocsátott el.

Lázár János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy a Continental visszafizette az állami támogatást, úgy fogalmazott: 

a magyarok pénze nem ingyenpénz.

Megjegyezte, a Continental nemcsak Makó, hanem az egész térség legnagyobb munkaadója, ezért támogatni kell az átalakulását. Az országgyűlési képviselő szerint példa nélküli, hogy egy önkormányzat így a munkavállalók oldalára álljon.

Radics Gábor, a Makói Gumiipari Szakszervezet elnökségi tagja az önkormányzattal kötött megállapodást úgy jellemezte, ezáltal jobb pozícióból tudják segíteni a dolgozókat.