Elmarad a hosszú távú novemberi átlagtól a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havi vizsgálata szerint októberhez képest több részindex csökkenésnek indult, de még így is kedvezőbb folyamatokról tudtak beszámolni az érintettek.  

A BMI novemberi értéke 52,2 lett. A bővülés üteme némileg enyhébb lett, de a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat. 

A termelt mennyiség a múlt havival szinte megegyező ütemben bővült. A foglalkoztatottság alindexe múlt hónapban kezdődő bővülő üteme megmaradt. 

A szállítási átfutási idő értéke ezúttal is némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. 

A 2021 november havi index kisebb az októberi (52,9) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb novemberi érték. November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a novembereké 52,5). Az elmúlt három évben a novemberi átlag az e havinál picit magasabb volt (52,8).

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi kilencedik alkalommal. A mostaninál 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke novemberben.

Fotó: CHRISTOPH BURGSTEDT / Science Photo Library via AFP

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta egyszer mértünk magasabb novemberi értéket.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi novemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után hetedik alkalommal bővül, az októberinél nem sokkal gyengébben. Az idei indexérték a hatodik legnagyobb novemberi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index novemberben növekedésre utal, második alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett októberhez képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legnagyobb novemberinek.

Ebben a hónapban acél, acéltekercs, arany, egész nyúl, máj, papír, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, alapanyagokból, alátétből, alumíniumból, címkéből, csavarból, csőből, dobozból, elektronikai eszközökből, elektrotechnikai eszközökből, energiahordozókból, esztergált termékekből, fali lámpából, fémből, gumiáruból, hűtőberendezésből, kartonból, kábelekből, konténerből, kötőelemekből, lemezből, malátából, műanyagból, műanyag granulátumból, nyersanyagokból, öntvényből, papírból, papír alapanyagból, pigmentből, sörös dobozból és vasból.