A magyarok többsége gondolja úgy, hogy digitális megoldásokkal hatékonyabbá és a kedvezményezettek számára előnyösebbé tehető a segélyekre szoruló emberek ellátása 

– derült ki abból a felmérésből, amelyet az Edenred Magyarország megbízásából készített a Kutatópont. A megkérdezettek döntő többsége támogatná, ha a szociális segélyezés kiegészülne úgynevezett feltölthető, digitális fizetésre alkalmas, kártya formátumú utalványokkal, amelyekkel elsősorban hideg- és melegételt, gyógyszert, valamint ruhát és cipőt vásárolnának.

A reprezentatív, ezerfős telefonos kutatásban a válaszadók csaknem fele nyilatkozott úgy, hogy tájékozott a magyar szociális segélyezés működésével kapcsolatban, sőt 40 százalékuk azzal is tisztában van, hogy itthon a kormány és a helyi önkormányzatok együttesen kezelik a szociális segélyezési rendszert. Többségük szerint a települési segélyezés jobban működik, mint a központi. A szociális támogatások közül legtöbben (ötödük) a családi pótlékot veszik igénybe, majd ezt követi – jócskán leszakadva a sorban – az időskorúak járadéka 3 százalékkal és a rokkantsági járadék 2 százalékkal.

A megkérdezettek 83 százaléka – ötből négy ember – kifejezetten jó ötletnek tartaná, sőt támogatná, hogy a szociális segélyezésben helyet kapjon a vásárlási vagy ajándékutalvány, ezen belül is elsősorban a bizonyos összeggel feltölthető, digitális fizetésre alkalmas utalványkártyát találják a legmegfelelőbb megoldásnak.

Fotó: Shutterstock

Az ok, amiért inkább kártya formátumú utalványt használnának a hagyományos papíralapú utalvány helyett, hogy az előbbi kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb az érintéses fizetés miatt, és biztonságosabb is, 

emellett többségüknek az is könnyebbség, hogy digitális megoldás esetén nincs visszajáró, nem kell különböző meghatározott címletekkel bajlódniuk, és arra sem szükséges figyelniük, hogy az utalvánnyal elérjenek egy bizonyos összeget, azaz elkerülik az esetlegesen felmerülő, felesleges kényszerköltést.

Arra a kérdésre, hogy használtak-e már valaha vásárlási vagy ajándékutalványt, a megkérdezettek elsöprő többsége válaszolt igennel, közülük is

a legtöbben elsősorban hideg- és melegételre fordították a rendelkezésükre álló összeget. Azok pedig, akik nem élelmiszert vásároltak, ruházatra és cipőre, könyvre és újságra költötték a juttatást.

Ha megvalósulna az elvárásuk, és a szociális segélyezés kiegészülne vásárlási és ajándékutalványokkal, a válaszadók legszívesebben ételre, ruhára és gyógyszerre költenének a kártyák segítségével; sőt – megcáfolva egy korábbi tévhitet – tízből kilenc válaszadó azt is elfogadná, ha dohánytermékeket és alkoholt nem lehetne utalványokkal vásárolni. A magasabb összegű segély ugyanis fontosabb a rászoruló embereknek, mint az említett termékek beemelése a felhasználási körbe – derül ki az Edenred kutatásából.

Változás a SZÉP-kártyánál

Szenteste jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint 2022. február 1. és 2022. május 31. között élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával. A rendeletből az is kiderül, hogy alkoholt és dohányterméket nem lehet majd a cafeteriajuttatásból venni.