Soha ennyi pluszpénzt nem kaptak még Magyarországon a nyugdíjasok egyetlen évben, mint amennyivel várhatóan 2022-ben számolhatnak. Egy átlagos, tavaly még 150 ezer forint körüli nyugdíjat kapó jogosult mindent egybevéve a VG számítása szerint akár 277 500 forintnyi pluszpénzt is kaphat, ez havi szinten 23 ezer forintos többlet az egy évvel ezelőttihez képest.

A nyugdíjasok nagyjából 13 százalékos inflációig, illetve pénzromlásig védve vannak, azaz annyi pluszpénzt kapnak, hogy még ilyen mértékű drágulás esetén is pénzüknél maradnak. Az idén ugyanis mindennel együtt nagyjából 520–570 milliárd forint érkezhet pluszban az államtól, ilyenre pedig korábban nem volt példa

– magyarázta a VG-nek Farkas András nyugdíjszakértő. 

Fotó: Teknős Miklós

Az már közismert tény, hogy a kormány januárban egységesen 5 százalékkal emeli a nyugdíjak mértékét, erről Orbán Viktor miniszterelnök döntött még decemberben, miután megjelentek a pontosabb képet inflációs előrejelzések 2022-re vonatkozóan. Noha ezekben vannak eltérések – a Pénzügyminisztérium például 4,8, a Magyar Nemzeti Bank pedig 4,7-5,1 százalék körülire várja –, a járvány és a globális ellátási láncokat érintő bizonytalanságok miatt az elemzők szerint még feljebb kúszhat az így reális forgatókönyv, hogy az 5 százalékos januári után még érkezhet egy újabb kompenzáció majd valamikor év közben, legkésőbb novemberig, ami további több ezer forint pluszt jelenthet az időseknek. 

Várhatóan nem áll meg az infláció 5 százaléknál, így legkésőbb novemberig érkezik majd egy újabb kompenzáció. Hogy pontosan mekkora, azt nem tudni, de biztos, hogy ha csak egytizeddel is magasabb lesz 5 százaléknál a várható infláció, akkor a különbözetet megkapják a nyugdíjasok, ahogy a kormány tavaly is kompenzálta őket. Ennél viszont többre számítok, akár 5,5 százalékos is lehet a drágulás. Főleg, hogy a rengeteg a fiatalok szja-jának eltörlése és az egyéb területekre szánt pluszpénz növeli a vásárlóerőt, és végeredményben az inflációt is serkenti 

– tette hozzá Farkas András. 

A januári nyugdíjemelés nagyjából 200 milliárd forintnyi kiadás az államnak, amely már tavaly is jóval többet költött a nyugdíjakra, mint a megelőző évben. Az államháztartás központi alrendszerének mérlege szerint az első 11 hónapban összesen 455 milliárd forinttal több jutott a nyugdíjasok zsebébe, mint 2020-ban, az idén pedig ez a szám még tovább emelkedhet. A kormányzati döntés értelmében ugyanis februárban nem az eredetileg tervezett félhavi, hanem a teljes 13. havi nyugdíjat kapják az arra jogosultak, ami további nagyjából 300 milliárd forintos kiadás. 

Emellett a gazdasági teljesítmény után is jár majd prémium. Mint ismert: tavaly a kormány döntése értelmében a maximális, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapta minden érintett. 

Idén a PM és a jegybank előrejelzése szerint az inflációhoz hasonlóan 5 százalék körüli GDP-növekedésre lehet számítani, az előbbi 5,9, az MNB pedig 4-5 százalékos növekedést vár 2022-ben a gazdaságban. Az 5 százalékos GDP-bővülés 30 ezer forintos prémiumot jelentene minden nyugdíjas számára, ám az összeg akár ennél is magasabb lehet, ha a gazdaság sikeresen folytatja kilábalását.