A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) végzett diákok akár havi közel 700 ezer forintos bruttó kezdő jövedelemmel is számolhatnak. 

A BME-n diplomázott hallgatók ma a szektor legversenyképesebb tudását képviselik, ezért elhelyezkedési rátájuk is magas, és kezdő fizetésük is jóval meghaladja az adott szektorban tapasztalt átlagot. 

A Műegyetemen elérhető képzések, a tanulmányokon túli szakmai fejlődési lehetőségek, a nyelvtanulási és az ösztöndíjprogramok is megismerhetők a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon január 13. és 15. között. Ma nyílt meg az Educatio kiállítás az Hungexpon, ahol Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, cél, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. A továbbtanulás iránt érdeklődők számára a műegyetemi végzettséggel várható karrierkezdésről tájékoztatást ad a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legutóbbi felmérése, amelyben a 2011-2012. és a 2017-2018. tanévek között abszolutóriumot szerzettek munkaerőpiaci helyzetét vizsgálták a szakemberek.

Fotó: Balaton József / MTI

Magas kezdő bér

A DPR kutatásból kiderül, hogy a Műegyetemen végzettek minden területen gyorsan el tudnak helyezkedni és az átlagosnál jóval magasabb jövedelemmel kezdik pályájukat. Az intézmény fő profilját műszaki képzési területen a mesterképzésben végzettek az országos átlagot meghaladó jövedelmet érnek el: 

pályakezdőként átlagosan 522 600 forint, míg 8-9 évvel a végzés után már 792 000 forint bruttó jövedelemmel számolhatnak. 

Az egyes mesterszakok között lehetnek különbségek: például a csúcstartó energetikai mérnöki mesterszakon 8-9 évvel a végzés után egymillió forintot meghaladó a havi átlagjövedelem, de a nagy népszerűségnek örvendő, magasabb létszámmal induló gépészmérnöki, vegyészmérnöki, és műszaki menedzser szakokon is meghaladja a jövedelem a bruttó 700 ezer forintot. A BME-s diákok versenyképes tudásának egyik indikátora a fizetésük, amely műszaki területen akár a havi bruttó egymillió forintot is elérheti mondta el Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese. 

A speciális IT tudást igénylő szektorban becslések szerint mintegy 44 ezer szakember hiányzik, amely a duplájára nőtt az elmúlt hat esztendőben. 

A digitális transzformációnak is köszönhetően ez a szám vélhetően tovább emelkedik majd, amely magával hozza a szektor óriási munkaerő-felvevőképességét a hazai egyetemeken végzett fiatalok körében. Az informatikai képzési területen csúcstartó a Műegyetem a mérnökinformatikus mesterszakon 8-9 éve végzettek 1 millió forintot meghaladó havi jövedelmével és itt a pályakezdők 740 ezer forintos havi jövedelme is kiemelkedő a többi felsőoktatási intézményben végzettekéhez képest. 

Egy hónapon belül elhelyezkednek

A Műegyetem a gazdaságtudományi képzés terén is büszkélkedhet. Az alapképzési diploma kézhezvétele után átlagosan 1 hónappal sikerült munkát találnia a végzett hallgatóknak. A havi bruttó 405 ezres jövedelem így is több mint az országos átlag ezen a szakterületen. 

A BME a bölcsészettudományi mesterképzésben is vezető pozícióban van 

és a többi felsőoktatási intézményhez képest a Műegyetemen végzett mesterszakos hallgatók hamarabb el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon.