Két év kihagyás után 31 új, innovatív gyógyszert fogadott be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a támogatott terápiák közé, mondta Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Hozzátette: további 75 terápia pedig közvetlen döntés előtt áll. A NEAK-befogadással több ezer magyar betegnek javulhatnak az életkilátásai, miután 31 új gyógyszer, illetve indikáció immáron reguláris támogatás keretében válik hozzáférhetővé egy december végi rendelet értelmében.

Fotó: ZERO CREATIVES / AFP

A daganatos betegek esélyei is javulnak

A támogatási rendszerbe most befogadott készítményekkel többek között különböző daganatos betegségekben, vérzékenységben, szívelégtelenségben, Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben, ízületi gyulladásos megbetegedésekben és asztmában szenvedő beteg kaphatja meg a legmodernebb kezeléseket. „A mostani döntéssel közelebb jutottunk ahhoz, hogy Magyarország behozza azt a kényszerű és jelentős lemaradást, amelyet a pandémia okozott az új terápiák társadalombiztosítási befogadását érintő döntések terén. 

A tb-támogatotti kör folyamatos bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy újabb és újabb súlyos betegségek eredményes és hatékony kezeléséhez válhassanak széles körben elérhetővé Magyarországon is a globálisan hozzáférhető legkorszerűbb terápiák” – tette hozzá Holchacker Péter.

Az igazgató kiemelte: a további 75 döntésre várakozó készítmény akár negyvennél is több indikációban biztosíthat új terápiát a magyar betegek számára.

A mostani döntéssel csökkent Magyarország relatív versenyhátránya az innovatív terápiák elérhetősége terén. Ugyanakkor sokkal gördülékenyebb és kiszámíthatóbb befogadási döntéshozatalra van szükség ahhoz, hogy ebben a tekintetben is újra éllovasokká válhassunk a visegrádi országok között – mondta az AIPM igazgatója.