Közel nyolc éve nem látott szintre emelkedhet a jövő héten az alapkamat szintje Magyarországon a Reuters által készített kutatás szerint. A lépésre a decemberi 14 éves csúcsot jelentő, éves szinten 7,4 százalékos inflációs adat miatt lehet szükség, és mértéke 30 bázispont lehet, 2,7 százalékra emelve ezzel az irányadó kamatot.

Fotó: Shutterstock

A 17 megkérdezett közgazdászból csak egy gondolja, hogy nem változik a kamatszint a Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén, a többiek szerint a megszokott ütemű emelés folytatódik a decemberi, vártnál rosszabb inflációs adat ellenére. A JPMorgan szerint a decemberi mutató megerősítette, hogy a drágulás még nem veszített lendületéből, és a választásokig tartó nagylelkű fiskális politika továbbra is felfelé hajthatja az árakat.

Ezért úgy gondolják, hogy az MNB-nek agresszív kamatemeléseket kell végrehajtania, és Kelet-Közép-Európa legmagasabb kamatszintjét kell fenntartania. A bank szerint az egyhetes 5,5 százaléknál érheti el a legmagasabb szintet a jelenlegi 4 százalékkal szemben, amit a kevésbé fontos alapkamat szintje is követhet.

A Reuters kutatásában részt vevő közgazdászok szerint a gazdasági bővülés üteme a tavalyi 6 százalék fölötti értékről 4,8-ig lassulhat, míg az átlagosan 5,5-ig emelkedhet. Mindez az egy hónappal korábbi kutatáshoz képest 65 bázisponttal magasabb becslés, és az év végére várt alapkamat 3,9 százalékos értéke is hasonló növekedést mutat az egy hónappal korábbi jóslathoz képest.