Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett, közölte a JóAutók.hu csütörtökön.

Fotó: Novotni Ákos

A piac növekedését két tényező is segítette, rövid távon az autóipart sújtó csiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használt autók piacára terelte – magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közleményben. Hozzátette: hosszabb távon a magyar személygépkocsipark folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot, míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt. 

A forgalomban lévő személyautók átlagéletkora 15 év, ami a használtautó-piacon gazdát cserélő járművek összetételében is meglátszik: tavaly az adásvételek több mint 75 százalékának tárgya legalább tízéves jármű volt. 

A JóAutók.hu várakozása szerint 2022 második felére várhatóan normalizálódik az újautó-piac, így az év egészében a tavalyi 122 ezernél 2-3 százalékkal több új személygépkocsit értékesítenek majd a márkakereskedők.

Mindez a lecserélt gépkocsik révén élénkíteni fogja a használtautó-piacot is, melynek másik utánpótlási forrása, a használtautó-import szintén várhatóan enyhe bővülést mutat majd 2022-ben. 

Mindezek hatására a JóAutók.hu néhány százalékos bővülésre számít a belföldi használt autók piacán, ami 840 ezer körüli átírást jelent az idén.