BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezermilliárdot nyernek a családok az adókedvezménnyel

Az idén összességében csaknem 1000 milliárd forint maradhat a családoknál adókedvezményekből. A családi adókedvezmény összegével például a gyermekes szülők nettó fizetése is magasabb lehet, mégis sokan felejtik el időben igénybe venni azt – közölte Tállai András.

A Pénzügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy minden érintett bére már az év elején több legyen a neki járó adókedvezmény összegével – emelte ki a PM parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Hozzátette, hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint sokan feledkeznek meg a kedvezményről.

Míg például 2020 januárjában csak 38 ezren vették igénybe a négy- vagy több gyermekes anyáknak járó adókedvezményt, addig decemberben már 44 ezren. A családi adókedvezménynél jobb az arány: 2020 januárjában 664 ezren, júniusban 687 ezren vették igénybe a kedvezményt – közölte.

Fotó: Vajda János / MTI

Természetesen azoknak a szülőknek, akik a januári bérszámfejtési határidőt lekésték, nem vész el a családi kedvezményük. Az érintettek a gyermekekre tekintettel járó összeget legkorábban jövőre, az szja-bevallásukban kérhetik vissza

– mondta Tállai András.

Az igénybevételről nyilatkozni a legegyszerűbb az adóhivatal online nyomtatványkitöltő alkalmazásával (ONYA), ahol a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges legtöbb adat már szerepel is, de az érintettek megtehetik ezt a munkáltatójuknál is – tette hozzá.

Tállai András kitért arra is, hogy a kormány családtámogató politikáját még a koronavírus-válság sem tudta felülírni. Amellett, hogy a korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, a kormány számos, családokat segítő intézkedést vezetett be, így például a gyermekeseknek járó otthonteremtési kedvezményeket, a hitelmoratóriumot, illetve a nemzetközi adózás történetében egyedülálló szja-visszatérítést – ismertette.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy a családi adókedvezmény új szabályrendszerét 2010-ben fogadta el a törvényhozás. Az eredményeket pedig leginkább a statisztika igazolja, amely szerint míg

2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi adókedvezményben részesültek a szülők, addig az idén a családoknál hagyott összeg eléri az 1000 milliárd forintot

– zárta gondolatait Tállai András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.