A Barátság kőolajvezetéken keresztül kért többletszállításokat Oroszország felől a Mol a Reuters forrásai szerint, a hírügynökség feltételezése szerint azért, hogy az orosz-ukrán háború miatt esetleg jelentkező ellátási zavarokat ellensúlyozni tudja. 

A hírügynökség kérdésére a magyar olajvállalat közölte, hogy jelenleg az olaj áramlása a vezetéken folyamatos, és a vállalatnak van elegendő vezetékes kapacitása arra is, hogy az Adria vezetéken keresztül oldja meg a magyarországi Duna, és a szlovákiai Slovnaft finomítók ellátását, továbbá hozzátették azt is, hogy a finomítók ellátása a terveiknek megfelelően alakul, ám nem adott további felvilágosítást az esetleges vásárlással kapcsolatban. A Mol szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye megerősíti:

a szárazföldi százhalombattai és a pozsonyi finomítók ellátása a vállalat belső, eszközoptimalizációs terveivel összhangban van.

A Mol figyelemmel kíséri az eseményeket, és felkészült arra, hogy továbbra is biztosítsa az ország és a térség folyamatos energiaellátását.

Fotó: SAMMLUNG HEINZ / AFP

A déli ágán Ukrajnán keresztül érkezik Oroszországból olaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba. Ez a vezeték biztosítja ezen három ország olajfinomítóinak elsődleges forrását évek óta, alternatívaként pedig a horvát Omišalj kikötőjéből induló, Magyarország felé vezető Adria és a Triesztből Csehország felé haladó Transzalpi vezeték szolgálhat.

A Reuters egyik forrása szerint a Mol gyors szállítást kért az extra mennyiségre, hogy az esetleges fennakadások esetére is biztosított legyen az ellátás. A hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenséget kérő források szerint amennyiben az orosz vezetékeket felügyelő állami monopólium, a Trasznyeft, illetve az ukrán Ukrtransznafta rábólint, úgy ebben a hónapban 50 ezer tonnával (374 500 hordó) érkezhet több olaj a Mol számára.

Az elmúlt év során a Barátság kőolajvezeték déli ágán átlagosan napi 240 ezer hordó olaj érkezett. A vezeték északi ága Oroszországból Belaruszon keresztül Lengyelország és Németország felé szállít olajat, 2021-ben naponta átlagosan mintegy 480 ezer hordónyi mennyiségben. A teljes Európa felé irányuló orosz olajexport mértéke pedig napi 2,3 millió hordót tesz ki naponta.

A Mol orosz termelőktől és kereskedelmi partnerektől hosszútávú szerződések alapján vásárolja az olajat, ezek a szállítások érkeznek Oroszországból Ukrajnán át a Barátság vezetéken.