Február első napjaiban érkezik az idei első emelt bér az egészségügyi dolgozóknak. Az átfogó béremelési programok keretében az ápolók bére újabb 21 százalékkal, az orvosoké pedig átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A közlemény szerint a béremelés 85 ezer szakdolgozót és több mint 18 ezer orvost érint, és a kormány emellett a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozók béremelését is támogatja. Kiemelték: a kormány 2010 óta több ütemben emelte az ápolók és az orvosok bérét, az idei egészségügyi béremelésekre 257 milliárd forintot fordít. 

Tudatták: idén februárban több mint 85 ezer olyan egészségügyi szakdolgozó kapja kézhez emelt bérét, aki állami, önkormányzati, egyházi fenntartású járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásban, illetve alapellátásban dolgozik, például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál. 

Beszámoltak arról is, hogy az orvosi béremelési program is folytatódik: a szakorvosok az ötszörösét vagy akár a kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint amennyit a 2010-es kormányváltás előtt. 

Kitértek arra is, hogy idén január 1-jétől jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege is: az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, amely a bért terhelő közterheket is tartalmazza.

Az egészségügyi béremelés kiterjedt a háziorvosokra is. A finanszírozási rendeletben szereplő orvosi bértámogatás teljes összege akkor illeti meg az érintett háziorvosi és fogorvosi szolgáltatókat, ha az orvost heti 40 órában foglalkoztatják, és a növekedés mértéke attól is függ, hogy a doktor szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal, írták.

2022. január elsejétől a háziorvosi és fogorvosi praxisokban a szakdolgozók bére is emelkedik. A szakdolgozók bérfejlesztésben részesülnek, és az ehhez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozása is emelkedik, olvasható a közleményben.