Erősen indult az év a magyar banki álláspiacon: a mérlegfőösszege alapján a legnagyobb kilenc hazai bank honlapjain több mint 1400 ajánlat szerepelt a múlt hónap végén, ami – a VG korábbi összesítéseinek a tanúsága szerint – csaknem másfélszerese a korábbi időszakokban megszokottnak. Az élő banki állásajánlatok száma ráadásul többnyire nem mutat szezonális kilengéseket, tehát egyértelműen a szakemberek iránti kereslet érezhető felfutásáról lehet szó.

Budapest dominál

Az álláshirdetések mennyisége viszonylag egyenletesen oszlik meg a fenti kilenc szereplő között. A sorból az OTP Bank és a Takarékbank emelkedett ki több mint 300, illetve bő 230 ajánlattal, további hat szolgáltatónál pedig száz felett járt az élő hirdetések száma.

A banki portálokon közzétett ajánlatok nagy többsége pedig – nem meglepő módon – budapesti munkavégzésre irányul. A Figyelő által összegyűjtött adatok szerint majdnem 900 ajánlatban szerepelt a főváros a feladatellátás helyszíneként – ez igen nagy, több mint 63 százalékos aránynak felel meg.

Fotó: Jasper James / Getty Images

Ami szintén szembetűnő, hogy az értékesítési, illetve fióki területre igen sok dolgozót keresnek a nagyobb bankok:

itt több mint 420 ajánlatot számoltunk össze, tehát a hirdetések 30 százaléka erre a szegmensre vonatkozik.

Ebben szintén nincs túl nagy újdonság: a fióki értékesítők, tanácsadók, a fiókvezetők iránt mindig is erős volt a kereslet a hitelintézeteknél, mert ezen a területen nehéz jó, gyakorlott szakembereket találni a piacon, részben a sok esetben helyhez kötött munkavégzés, részben az átlagosnál kissé nagyobb fluktuáció miatt.

Gyakornokok is elkezdhetik

Szintén jelentős – nagyjából tízszázalékos – szeletét adják az ajánlatoknak a gyakornoki, pályakezdői álláshelyek, s ezekben a szolgáltatók által működtetett gyakornoki programok nem is szerepelnek. A gyakornokok foglalkoztatásának az előnyeit persze nem nagyon kell ecsetelni: a projektek folyamán kiszűrhető a tehetséges, jó munkaerő, amelyet a javadalmazás fokozatos erősítésével, a szakmai lehetőségek bővítésével hosszabb távon is lojálissá lehet tenni. Az informatikai területen szintén jók a lehetőségek a hazai bankoknál, leginkább a gazdaság minden területén fennálló szakemberhiány miatt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként az elmúlt időszakban nem történtek drámai változások a hazai hitelintézeti szektorban, ami a létszám alakulását illeti. Az intézmény által kimutatott átlagos statisztikai létszám a múlt év harmadik negyedében hajszállal maradt el a 39 ezer főtől – ez nagyjából 220 fős többletet jelentett az egy esztendővel korábbi adathoz képest.

Az utóbbi néhány évet vizsgálva a foglalkoztatottak száma lassan emelkedő tendenciát mutatott, és 2020 második negyedében ugrott a csúcsra, picivel 40,3 ezer fölé.

Gyaníthatóan a koronavírus-járvány hatásai nyomán viszont a következő negyedévre hirtelen 38,8 ezer fő alá esett az átlagos volumen, azóta pedig kisebb kilengéseket produkálva ingadozik a 38,6 ezer és a 39,2 ezer közötti sávban.

A teljes cikk elolvasható a Figyelő oldalán.