Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 151,3 milliárd forintos többlettel zárt január végén – jelentette kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). A központi költségvetés 84,4, az elkülönített állami pénzalapok 34,3, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 32,6 milliárd forintos pluszt értek el.

Fotó: Kallus György / VG

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a VG-nek adott mai interjújában már előzetesen jelezte, hogy jól indította az évet a büdzsé, így jó eséllyel egész évben rendben beérkezhetnek a bevételek az államkasszába. Mindez azért is fontos, mivel most februárban a pótlólagos kiadások értéke meghaladja az 1000 milliárd forintot.

Bár az is igaz, hogy tavaly januárban a mostanihoz hasonló folyamat játszódott le, akkor közel 200 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, végül az 5000 milliárdot is elérte a deficit.

Azóta viszont a kormány is behúzta a kéziféket, az államháztartás központi alrendszerének idei pénzforgalmi hiányát a költségvetési törvény 3152,6 milliárd forintban szabja meg, ennek megfelelően az eredetileg 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycélt 4,9-re módosította a kabinet.

A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, ezért a kormány alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki. Ennek érdekében mintegy 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor, ezzel hazánk a tervezettnél hamarabb visszatérhet az egyensúlyi pályára – áll a PM közleményében.