A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 50,7 volt. A korábbi januárokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú januári átlagot (52,9), és az elmúlt három év átlagát (53,6), a hatodik legalacsonyabb januári érték – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A kimagasló decemberi érték (65,5) érték után nagyot csökkent az index értéke, de továbbra is bővülést jelez. A részindexek ezzel a novemberben mért értékeik környékére tértek vissza a december megugrás után. Ennek ellenére a BMI-t alkotó részindexek kedvező képet mutatnak összességében: az új rendelések mennyisége továbbra is nagyon dinamikusan bővült, és a vásárolt készletek mennyisége indexének üteme is erősebben alakult. A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek enyhén bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár az üteme gyengült.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A beszerzési menedzser index főbb komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenegyedik alkalommal. 1995 óta ötször volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta kétszer mértünk magasabb januári értéket (2018-ban és 2021-ben).

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után kilencedik alkalommal bővül, a decemberinél gyengébb ütemben. Az idei indexérték a hatodik legnagyobb januári 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index januárban is növekedésre utal, negyedik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett decemberhez képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizenkettedik legnagyobb januárinak.

Kitartott januárban is az áremelkedés

A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van tizedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme jelentősen mérséklődött. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legmagasabb januári adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb januári.

A késztermékkészletek indexe januárban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és enyhe szűkülésre utal. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a tizenharmadik legalacsonyabb januári 1995 óta. 2018-ban hat bővülő hónapot mértünk, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban ismét hatot, 2021-ben pedig tizet.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége kilencedik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont alá kerülve jelzi az mennyiségének szűkülését első hónapja. Az elmúlt év egy alkalommal hozott csökkenést.

Ebben a hónapban edzett acél, kacsamell és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, címkéből, csomagolóanyagból, fali lámpából, flakonból, kartonból, kiszerelési anyagból, lemezből, nyomdaipari termékekből, papírból, papír alapanyagból, speciális elektronikai eszközökből, vasból és vákuumöntőhöz szükséges műgyantából. Jelentősebb árcsökkenésről acél esetében számoltak be a válaszadóink.