Több mint kétezerből mindössze tizenkét benzinkút sértette meg a november 15-én bevezetett árstopot – ezt még Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára jelentette be vasárnap reggel, ahogy arról lapunk is beszámolt. 

Tegnapi cikkünkben leírtuk: az ellenőrzési tapasztalatok pozitívak, a benzinkutak ügyelnek a jogszabályok betartására, az eddig meghozott határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei. Mint ismert: a kormány november 15-étől a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette. A benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne. A VG a sajtóosztályától további részleteket tudott meg. 

Ezek szerint összesen 2131 benzinkutat ellenőriztek a pénzügyőrök november 15. és január 15-e között. 

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A hatósági árat ezek közül a már korábban ismert 12 benzinkút sértette meg. A 12 esetben összesen 3,2 millió forint bírságot szabtak ki, ám amit eddig nem lehetett tudni, hogy emellett még 618 468 forint eljárási költség megfizetésére is kötelezték az ügyfeleket.

A NAV a VG érdeklődésére közölte: ismételt jogsértést nem tártak fel a vizsgálat során, azaz töltőállomást nem kellett bezáratni ideiglenesen sem.