Meghosszabbodott a magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában, miután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. Jelezte, hogy a hosszú távú szerződés az ellátás biztonságának a garanciája, azonban ahhoz még további egyeztetésekre van szükség, hogy az évente érkező mennyiség is nagyobb legyen.

A tavaly aláírt, 2036-ig szóló megállapodás évi 4,5 milliárd köbmétert rögzített, a miniszterelnök ezt évi 1 milliárd köbméterrel megemelné.

Fotó: YURI KOCHETKOV

A két új paksi blokk építése a megvalósítás fázisába lép, amit megkapja a beruházás az ehhez szükséges létesítési engedélyt, ami a miniszterelnök szerint hamarosan megtörténik. Paks II. átadásával Magyarország energiából önellátó lesz, 2030-ra pedig klímasemleges – vetítette előre.

Orbán Viktor közölte, hogy

hamarosan elindul annak a magyarországi oltóanyaggyárnak a működése, amelyben egyebek mellett orosz oltóanyagot is készülhet.

A koronavírus elleni orosz vakcina technológiájának átveteléről remélhetőleg mielőbb megállapodás születik.

A felek viszont máris megállapodtak egy orosz-magyar vegyesvállalat létrehozásáról. Az új vállalkozás az ukrán magyar határon hamarosan átadandó konténerterminál üzemeltetésében játszik majd szerepet.

A megbeszéléseken a magyar kormányfő felvetette Putyinnak, hogy lehetőség szerint az eddiginél több repülőgép érkezzen Oroszországból Magyarországra – elsősorban Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból –, mert a most közlekedő gépek zsúfoltak, az igény pedig, részben az idegenforgalom részéről nagy. Erről hamarosan tárgyalások indulnak az orosz elnök ígérete szerint.