Jelentős segítség a családoknak ingatlanvásárlásnál a csokhoz járó illetékmentesség, amelynek összege független a gyermekek számától, és nem épül be közvetlenül a lakásárakba – összegezte az első év tapasztalatait Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Igaz, a járulékos költségek általában elenyészők a vételárhoz képest, ám a vagyonszerzési illeték összege – a lakás árának függvényében – akár több millió forintra is rúghat. Tavaly év eleje óta a csokot igénylő családok mentesülnek az illetékfizetés alól. Hogy ez mennyivel növelheti meg a keretet lakásvásárláskor, azt a Duna House a legfrissebb tranzakciós adatai alapján járta körbe.

Mint ismeretes, a hatályban lévő törvény értelmében az illeték mértéke a vásárolt ingatlan árának 4 százaléka, amit a vevő köteles megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Vannak azonban kivételes esetek, amikor ez az összeg arányaiban csökkentett terhet jelent az ügyfélnek. Ilyen például, ha a vevő 35 év alatti és az első, 15 millió forint alatti értékű lakástulajdonát szerzi meg – ebben az esetben csak 2 százalék az illeték –, vagy ha a lakásvásárló megigényli a csokot. 2021. január 1-je előtt az illetéket csak a vételár és a különbözetére kellett megfizetni.

Fotó: Shutterstock

Az új kormányrendelet értelmében azonban a tavalyi év elejétől mentesülnek a családok az illeték terhe alól, amennyiben csok segítségével vásárolnak új lakást. A családtámogatási lehetőség több millió forint azonnali megtakarítást jelenthet, ezt az összeget a lakásvásárlásnál önerőként felhasználva a családok jelentősen tudják bővíteni a hitellehetőségeiket, így magasabb árkategóriában is válogathatnak az eladó ingatlanok között.

„Az egy gyerek esetén járó 600 ezer forint támogatás nem volt annyira vonzó, de az illetékmentességnek köszönhetően elérhető több millió forintos segítség miatt jóval többen döntöttek a családi otthonteremtési kedvezmény felvétele mellett. Bevezetése óta számottevően megnőtt a csokot igénybe vevő vásárlók száma” – mondta Benedikt Károly.

A Duna House Barométer legfrissebb adatai szerint Budapesten átlagosan 33,4, vidéken pedig 26,2 millió forintot költenek első lakásra a vásárlók. Fővárosi viszonylatban ez az összeg egy panellakásra lehet elegendő – elsősorban a pesti oldalon. Egy ilyen értékű ingatlan megvásárlásához 20 százalék önerő, vagyis 6,68 millió forint szükséges, amihez a 4 százalékos illetéket, azaz az 1,34 millió forintot még félre kell tenni. A kettő összege már több mint 8 milliót, 20 százaléknak megfelelő önerőt tenne ki, amivel ha rendelkezik egy kétgyermekes család, akkor felvételével akár 40 milliós vételárat is elérhet. Ez a közel 6,7 millió forint különbözet elég lehet arra, hogy ne csak a panelekből, hanem akár a pesti téglalakásokból is válogathasson.

Vidéken könnyebb

Könnyebb lehet a dolga annak, aki vidékben gondolkodik, mert a keleti és a nyugati országrészben is minden lakástípus beleférhet a keretbe, hiszen a panelek  átlagosan 21,4, a téglalakások pedig 25,1 millió forintért cseréltek tulajdonost az elmúlt időszakban. Vidéken az első lakás vásárlására fordított átlagos összeg önereje és illetéke összesen 6,29 millió forint lenne. Az igényelt csokhoz illetékmentességet társítva így majdnem 31,5 milliós keretet is megszabhatnak maguknak a potenciális vásárlók – írta a DH.