Novemberben a kivitel volumene 3,1, a behozatalé 2,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 682 millió euróval romlott, amely első becsléshez képest 157 millió euróval lett kisebb – közölte a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében. Októberhez viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 3,9, az importé 4,6 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 13, a behozatalban 20 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,7 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 1,3, a dollárral szemben 5,1 százalékkal gyengült. Euróban kifejezve az export értéke 8,2, az importé 16 százalékkal nőtt.

Fotó: Shutterstock

A gépek és szállítóeszközök 2020. novemberi áron számított kivitele 4,6, behozatala 3,2 százalékkal kisebb lett. A közúti jármű exportja és importja kismértékben csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben enyhén mérséklődött, a behozatalban nagyjából ugyanekkora mértékben nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben, a behozatalban közel ötödével csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja és importja egyaránt közel tizedével elmaradt a 2020. novemberitől. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel tizedével, importvolumene 1,0 százalékkal csökkent. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 2,7, a behozatalnál 1,6 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 2,1 százalékkal nagyobb, importvolumene 1,5 százalékkal kisebb lett. Az exportoldali növekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, az importoldali csökkenést döntően a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,6 százalékponttal mérsékelte, az importban 0,6 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 17, importvolumene 6,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomcsökkenés az exportban döntően a villamos energia, az importban a természetes és mesterséges gáz visszaesésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom csökkenésének ütemét az export- és az importoldalon egyaránt 0,3 százalékponttal növelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,8 százalékkal csökkent, a behozataláé 13 százalékkal nőtt.

Az exportoldali forgalomcsökkenéshez a gabona és gabonakészítmény, valamint a dohány és dohányáru, az importoldali forgalomnövekedéshez a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export csökkenését 0,2 százalékponttal fokozta, az importét 0,7 százalékponttal mérsékelte.

2021. január-novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

  • A kivitel volumene 7,8, a behozatalé 8,6 százalékkal emelkedett.
  • A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 3,1 milliárd euróval csökkent, és 2,2 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 7,3, a behozatalban 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 3,0 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,1 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 2,6 százalékkal erősödött.