Országszerte több ezer új bölcsődei ellátást biztosító férőhely létesülhet, egy új pályázat keretében 50 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésre, bővítésre, közölte a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkársága.

A vissza nem térítendő támogatás összege minimum bruttó 50 millió, maximum bruttó 1,44 milliárd forint, az önerő nem feltétel.

A támogatás forrását Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve biztosítja – írták. 

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Települések és egyházak is fejleszthetnek

A bölcsődék, mini bölcsődék, vagy családi bölcsődék építéséhez, bővítéséhez szükséges forrásra a háromezer főnél több lakossal rendelkező önkormányzatok vagy egyházak pályázhatnak. A beruházáshoz nem kell önerő: a programban részt vevők akár teljes egészében pályázati forrásból fedezhetik az új férőhelyek kialakítását - közölte Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta: 2010-hez képest közel 70 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma. Közel háromszor annyi településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben, intézményből, szolgáltatásból pedig három és félszer több van 2010-hez képest.

Február végéig lehet pályázni

2014 és 2021 között több mint 177 milliárd forint összegű forrás állt rendelkezésre a férőhelyek fejlesztésére. A 2021-2027 közötti fejlesztési időszakban további közel 100 milliárd forint összegű fejlesztési forrás fordítható komplex bölcsődefejlesztésre.

A pályázatokat február 28-ig lehet benyújtani,

nemcsak új ingatlan építésére, hanem meglévő ingatlan átalakítására vagy meglévő bölcsőde bővítésére is, amennyiben a beruházással új férőhelyek jönnek létre. A bővítés minimális feltételeként a jelentkezőknek legalább egy plusz bölcsődei, mini bölcsődei csoportszoba vagy egy családi bölcsőde kialakítását kell vállalni.