A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint az atipikus foglalkoztatási lehetőséget kínáló háromfajta szövetkezetnek fizetendő legkisebb szolgáltatási óradíjat úgy kell kiszámolni, hogy a egy órára vetített összegéhez hozzá kell adni a mindenkori legkisebb bér egyórányi részének a 0,178-szeresét. Ennél kisebb óradíj fizetését tiltja a rendelet.

Fotó: Shutterstock

A kisgyermekkel otthon lévő szülők 2021. július 1. óta alakíthatnak szövetkezetet, így rugalmas keretek között vehetnek részt a foglalkoztatásban. 

Bár a tagok juttatása nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, és így az az összevont adóalap részeként adóköteles, számos adókedvezményre is lehetőséget ad az szja-törvény. Továbbá szociális hozzájárulási adót sem kell fizetniük a szövetkezeteknek, a tagoknak pedig sem a gyedről, sem a gyesről nem kell lemondaniuk.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke a napokban arról tájékoztatott, hogy tavaly hat kismama-szövetkezet alakult az országban.