Április 1 -től módosul a gyógyászati segédeszközök támogatása, ez derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) hivatalból árbeadási eljárást indít 285 eszköz esetében. 

 

Fotó: Ute Grabowsky / AFP

Ilyenek többek között a kompresszoros inhalátorok, a váll- és könyökprotézisek, a szilikonos kézpótlók, az ortopéd cipők vagy a kerekesszékek. A kormányrendelet szerint a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a  gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006-os törvény végrehajtásáról szóló rendeletet módosították. Kiemelik: hogy a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásával kapcsolatosan a NEAK eljárást folytat majd le.

A társadalombiztosító az eljárás megindításáról honlapján értesíti az eljárás által érintett gyógyászati segédeszközök forgalomba hozóit, megjelölve, hogy az eljárás mely eszközök körét érinti. A forgalmazók az eljárás megindítását követő 5. munkanap végéig az eszközök meghatározott maximális közfinanszírozás alapjául szolgáló ár erejéig áremelésre irányuló bejelentést tehetnek. 

Kiemelik: az egyedi méretvétel alapján gyártott eszköz esetében, amelyre több, eltérő árat nyújtanak be, a legmagasabb árra vonatkozó bejelentést kell figyelembe venni. 

Már többször jelezték a problémát

A gyógyászati segédeszközöket (gyse) forgalmazókat képviselő Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) korábban jelezte, hogy fogyóban vannak a kiskereskedelmi készletek, ezért sürgős kormányzati beavatkozásra van szüksége annak a 800 ezer magyar betegnek, akik tartós vagy átmeneti fogyatékuk kezelésére a társadalombiztosító által támogatott gyógyászati segédeszközök használatára jogosultak. A NEAK által jelenleg finanszírozott segédeszköz-támogatási rendszer fenntarthatatlan a 400 forint közeli euró és a 260 ezer forint garantált bérminimum mellett – hívta fel a figyelmet a szakmai szervezet.