Átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét. A háromszintes, összesen ezer négyzetméteres beruházás 1,2 milliárd forint európai uniós forrásból valósult meg. Ezzel azonban nem ért véget a pécsi gyermekklinika fejlesztése, mert pénteken letették a szomszédos területen a gyermeksürgősségi leendő épületének alapkövét is – közölte a PTE. Az új épület 1300 négyzetméteres lesz, és közel ugyanekkora részt felújítanak összesen 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében.

Fotó: Shutterstock

Regionális központ 

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály a Dél-Dunántúl egyetlen III. progresszivitási szintű központjaként látja el a régió gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-ellátást igénylő pácienseit, továbbá Baranya megye ambuláns ellátását is végzi. A folyamatosan emelkedő gyermekpszichiátriai esetszám miatt kiemelt jelentőségű beruházás során az eddigi 15 ágyas egység helyett egy önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget alakítottak ki. 
Az egy négyágyas, két kétágyas, öt háromágyas és két magas kockázatú, egyágyas kórterem mellett az ambuláns helyiségek és orvosi szobák is helyet kaptak 3 szinten, összesen 975 négyzetméteren.

A szakemberek arra is figyeltek, hogy olyan kórtermet is kialakítsanak, ahol az egyik szülő is beköltözhet a gyermeke mellé, amennyiben ez indokolt. A biztonságért modern tűzjelző rendszer felel, míg a kórtermek és az irodák hűtéséről nyáron egy központi, energiatakarékos hőszivattyús gép gondoskodik. A szellőzés energiatakarékos, hővisszanyerős légkezelővel megoldott. A beruházás több mint százmillió forint értékben eszközbeszerzést is magában foglalt, így mostantól minden szempontból modern körülmények között tudják gondozni a gyermek- és főként serdülőkorú pszichiátriai betegeket a pécsi klinikán.

Fejlesztik a sürgősségit is

A klinika másik kiemelt beruházása a gyermeksürgősségi és -baleseti ellátás fejlesztése. Ennek során új, korszerű műtőblokk épül, melyben három ultramodern műtőt alakítanak ki. A gyermeksebészeti osztály is átalakul, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épülnek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti páciensek számára. A beruházás összesen 2508 négyzetméteren valósul meg, melyből 1302 négyzetméternyi terület új építésű, míg 1206 négyzetméteren a meglévő komplexum rekonstrukcióját végzik el.

A pályázat keretében több mint félmilliárd forintból az eszközparkot is modernizálják.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika a Dél-Dunántúl régió legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol mintegy 3500 sürgősségi betegfelvétel és műtéti beavatkozás történik évente, és közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg-rendeléseken.