2021. decemberben a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 6,0 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakáénál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2019. decemberihez mérten a termékexport volumene 21, a termékimporté 22 százalékkal nőtt. A passzívum 378 millió euró volt, 658 millióval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,8, az importé 1,4 százalékkal nőtt. 2021-ben a kivitel volumene 7,8, a behozatalé 8,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz mérten, az aktívum 1,9 milliárd euró volt.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A KSH megállapítása szerint decemberben a kivitel értéke 9,9 milliárd euró (3648 milliárd forint), a behozatalé 10,3 milliárd (3786 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest euróban kifejezve az export értéke 18, az importé 27 százalékkal nőtt, míg naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,2, a behozatalé 3,1 százalékkal emelkedett.  

A termék-külkereskedelmi egyenleg 658 millió euróval romlott. (Az egyenleg 565 millióval elmarad az első becslésben közölttől.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 15, a behozatalban 22 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,4 százalékkal romlott. 

A gépek és szállítóeszközök 2020. decemberi áron számított kivitele 5,7, behozatala 9,8 százalékkal nagyobb lett. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoport forgalma a kivitelben közel ötödével, a behozatalban több mint ötödével nőtt az előző év azonos időszakáéhoz képest. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel tizedével, importvolumene több mint ötödével nőtt. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban több mint tizedével bővült. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés árucsoport volumene az exportoldalon közel harmadával, az importoldalon kismértékben emelkedett. A közúti jármű exportja és importja enyhén csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 3,3, a behozatalnál 4,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,1, importvolumene 0,2 százalékkal nagyobb lett. 

Az exportoldali növekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, a gumigyártmány, illetve az egyéb fémtermék, az importoldalit döntően a színesfém, az egyéb feldolgozott termék, valamint a műanyag-alapanyag forgalma befolyásolta.

A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,9, az importban 0,1 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumennövekedését.

Az energiahordozók exportvolumene 14 százalékkal kisebb, importvolumene 0,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomcsökkenés a kivitelben döntően a villamos energia, illetve a kőolaj és kőolajtermék volumenének visszaesésével, az importoldali forgalomnövekedés pedig a kőolaj és kőolajterméken túl a villamos energia volumenének emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom növekedésének ütemét az exportoldalon 0,3 százalékponttal csökkentették, az importoldalon nem befolyásolták.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 1,1 százalékkal kisebb, a behozataláé 16-tal nagyobb lett. 

A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény árucsoport járult hozzá. Ezen túlmenően az exportban még az élő állat visszaesése, az importban pedig a zöldségféle és gyümölcs növekedése dominált. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,1 százalékponttal mérsékelte, az importét 0,9 százalékponttal növelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 4,6, az onnan érkező behozatalé 12 százalékkal nagyobb lett. 

A termék-külkereskedelmi mérleg 730 millió euróval romlott, és 29 milliós többlet keletkezett. Az export 74, az 71 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,9 százalékkal nőtt, a behozatalé 7-tel csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 72 millió euróval javult, és 408 milliós passzívumot mutatott.

A teljes tavalyi évet tekintve a KSH azt közölte, hogy a kivitel értéke 119,3 milliárd euró (42,8 ezer milliárd forint), a behozatalé 117,4 milliárd euró (42,1 ezer milliárd forint) volt, a 2020-as adatokhoz képest a kivitel volumene 7,8, a behozatalé 8,3 százalékkal emelkedett. 

A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 3,7 milliárd euróval csökkent, és 1,9 milliárdot tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 7,8, a behozatalban 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.