Az engedélyezett felnőttképzési intézmények mostantól jelentkezhetnek a pilóta nélküli légi járműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint már Magyarországon is lehetővé válik a növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatása a légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával, amely egyúttal összefoglalja a tevékenység elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat. Hozzátették, a képzések elindításával és a szakképzett növényvédelmi drónpilóták kinevelésével remélhetőleg mielőbb a magyar gazdák rendelkezésére állhat ez az új, pontosabb és célzottabb környezetkímélő légi permetezési technológia.

Jelentős költségeket takaríthat meg a mezőgazdaság

A mezőgazdaságban többnyire a növényvédelemben, permetezésre és adatgyűjtésre használják a légi eszközöket – mondta korábban a VG-nek Ludvigh Károly, az ABZ Drone Kft. műszaki és szervizvezetője. Kiemelte, hogy a technológiaváltással jelentős költségeket takaríthatók meg. A permetszerek mennyiségének pontos használatával például 50 százalék megspórolható, továbbá a drónok nem okoznak taposási kárt, ami hagyományosan 5-8 százalék is lehet. A kft. becslése szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek.

Drónokat fejleszt a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem fontos szereplője a hazai drónkutatásnak, és a szakemberek oktatásában is jelentős szerepet játszik. A dróncsapat infrastrukturális hátterét a Digitális Fejlesztési Központ biztosítja, amely állami, tudományos és vállalati szereplőkkel partnerségben folytat kutatásokat ezen a területen. A győri egyetem a közelmúltban az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen alapított új céget drónok és hozzájuk kapcsolódó kiegészítők fejlesztésére, gyártására, valamint az intézmény látja el a Magyarországi Drón Koalíció szakmai gesztorálását is.

A Széchenyi István Egyetemen nemzetközi színvonalú technológia áll rendelkezésre, és egyértelmű cél a hallgatók bevonása, a megfelelő kutatói utánpótlás biztosítása – mondta Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ vezetője. A szakemberek oktatását a drón- és képfeldolgozási oktatólaboratórium kialakításával, illetve a drónirányító és adatelemző szakmérnöki képzésen keresztül is segíti az intézmény. „Öröm számunkra a hallgatói dróncsapat megalakulása, amely még közelebb hozhatja a fiatalokhoz a Széchenyi István Egyetem törekvéseit a dróntechnológia terén” – mondta a központvezető.