2020-ban a Védelemgazdasági Hivatalnál kialakított és működtetett kontrollok rendszere biztosította az ellenőrzési feladatainak ellátásához szükséges alapvető feltételeket – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzéséből.

Fotó: Róka László / MTI

A honvédelmi kiadások hatékonyan hasznosulnak

Kiemelték: fontos, hogy hazánk honvédelmi kiadásai a stratégiának megfelelően és hatékonyan hasznosuljanak. A honvédelmi szervezetek beszerzési igényeit a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala ellenőrzi, az Állami Számvevőszék pedig az ellenőrök ellenőreként e szervezet ellenőrzési feladatainak ellátásához szükséges kontrollrendszerét, annak szabályszerűségét értékelte. 

A NATO-tagsággal járó kötelezettségeknek eleget téve Magyarország jelentős mértékű közpénzt fordít védelmi kiadásokra, a honvédelemhez kapcsolódó eszközpark megújítására, az infrastruktúra növelésére. 

Ezzel összhangban a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program szerint a 2026-ig terjedő időszakban a Magyar Honvédség fejlesztésére fordítható összeg meghaladja majd a 3500 milliárd forintot

– írja az ÁSZ. 

Jelenleg a program a végrehajtási idejének a felénél tart. A honvédelmi szervezetek beszerzési igényeit, beszerzési tilalom alóli mentesítési kötelezettségének teljesítését a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal ellenőrzi. Az „ellenőrök ellenőreként” az Állami Számvevőszék munkájának eredményei hatványozottan jelentkeznek, hiszen megállapításai az első védelmi vonalat jelentő Védelemgazdasági Hivatal ellenőrzési tevékenységében hasznosulnak. 

Ezért volt indokolt az ÁSZ szerint értékelni, hogy a katonai beszerzések felett az első védelmi funkciót ellátó szervezet hogyan készült fel erre a jelentős közpénzfelhasználást érintő ellenőrzési feladatra, belső kontrollrendszerének egyes pillérei biztosítják-e ellenőrzési feladatainak ellátásához a feltételeket.

Rend a lelke mindennek

A számvevőszék értékelése szerint a kontrollkörnyezetét a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal szabályszerűen kialakította. Az integrált kockázatkezelési rendszer kialakítása és működtetése szabályszerűen történt. A monitoringrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt, mint ahogy a belső ellenőrzés kialakítása és működtetése is szabályszerűen történt. Jogszabályi előírások szerinti nyilatkozatban értékelte a szervezet belső kontrollrendszerének minőségét a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója.

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalnál a belső kontrollrendszer ellenőrzési tevékenység szempontjából lényeges elemeinek kialakítása és működtetése a jogszabályi előírásokkal összhangban történt. A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal ellenőrzési tevékenységéhez szükséges alapvető feltételek a belső kontrollrendszer tekintetében szabályszerűen rendelkezésre álltak – írta az ÁSZ.