Az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező menekültek foglalkoztatásához támogatást igényelhetnek a munkáltatók, az ez iránti kérelmet a munkaszerződés megkötése után lehet benyújtani, és legfeljebb 12 hónapra biztosítható, amelyet egyszer újabb 12 hónapra lehet hosszabbítani. A támogatást a munkáltatónak folyósítja az állam, havonta és utólag, a munkaadónak a támogatás összegét a munkavállaló lakhatási és utazási költségeire kell fordítania. A kormányrendelet szerint

a támogatás mértéke a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek az 50 százaléka, de legfeljebb 60 ezer forint,

és a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként további 12 ezer forint. A támogatás köztehermentes. A  lakhatási és utazási költségnek a támogatással nem biztosított részét a  munkaadó és a munkavállaló 50-50 százalékban viseli.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkezők magyarországi munkavállalásáról már napok óta folynak az egyeztetések, és számos ágazat jelezte már – például építőipar, kiskereskedelem – hogy foglalkoztatná a menekülteket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón elmondta, hogy egy kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők munkavállalásának biztosítására, a feladat az, hogy átmenetileg is itt kell tartózkodniuk, ők a betöltetlen munkahelyeken végezhessenek munkát, ma 80 ezer ilyen van.